Disable Preloader

O općini

← Natrag

Crkva Krista Kralja

Selca su najistočnija bračka općina, sredina s puno neobičnih inovativnosti i šarma, a životno vezana uz kamen i kamenarski obrt. Gotovo sve kuće u Selcima su izrađene u potpunosti u kamenu.


Selcima dominira monumentalna neoromanička župna crkva Krista Kralja te svojevrsna galerija na otvorenom poprsja i kipova domoljuba i uglednika koji su na poseban način obilježili vrijeme u kojem su živjeli: spomenik Tolstoju u istoimenom parku( rad Jaroslava Barde, češkog skulptora, 1913), spomenik hrvatskom političaru S. Radiću (A.Augustinčić), Papi Ivanu Pavlu II (K. Kovačić, 1995), te niz drugih. U župnoj crkvi je skulptura srca Isusovog, Ivana Meštrovića. U selačkom je okolišu nekoliko iznimno vrijednih starih crkvica iz predromaničkog vremena (Sv. Nikola, Sv. Toma, Sv. Nedilja, Sv Kuzma i Damjan).

U blizini Selaca «selački zaseoci» Smrčevik, Osritke, Nakal, Nagorinac, Nadsela i Zagvozd čine skupinu «živućih» minijaturnih pastirskih naselja otoka Brača, u kojima i danas živi nekoliko obitelji. Idilu nekadašnjega pastirskog kraja kao da duh modernog vremena nije uspio narušiti. Turističko i naselje Puntinak je niska preljepih kamenih kuća s udobnim apartmanima uz samo more.

Lokalna fešta: Gospa od Karmena, 16. 07.

Brač
scroll to top