Disable Preloader

O općini

← Natrag

Dramsku Družinu „Mirina“ iznjedrio je karneval. Naime prije nastanka same „Mirine“ većina sadašnjih članova osmišljavala je i izvodila Karnevalski program, ali kako to već biva, poneseni uspjehom Karnevala odlučili smo napraviti nešto sasvim drugačije.

A to drugačije je i prezentirano Selačkom puku i gostima na Uskrs, 31.03.2002. godine kada smo u prepunoj „Sokolani“ premijerno odigrali „Audiciju“, našu prvu neovisnu i slobodnu predstavu koja ni sadržajno, ni scenski nije imala nikakve veze s Karnevalskim predstavama, ali ni sa pravom sarajlijskom Audicijom. Bila je to naša Audicija. Premijera je doživjela iznimni uspjeh i ohrabrila nas je u nadolazećim projektima. 

„Mirina“ nakon Audicije postaje dramska družina, prvo u sklopu KUD-a Hrvatski sastanak a kasnije i kao samostalna registrirana udruga građana.

Prema tome možemo sa sigurnošću reći da je ozbiljniji angažman oko osnivanja jedne dramske družine pokrenut 2002. godine a prema tome „Mirina“ kao takva djeluje 5 godina a većina sadašnjih članova Mirine karneval je organizirala i osmišljavala još prije 1995. godine.
U Selačkom kulturnom ljetu Mirina je zauzela jednu bitnu ulogu jer je svaki program koji je Mirina izvodila na selačkoj pijaci bio iznimno posjećen i s oduševljenjem prihvaćen od strane Selčana i naših gostiju, tako da je taj program postao gotovo kao i Croatia Rediviva – tradicionalan!

Od zapamćenijih predstava svakako izdvajamo „Audiciju“ od koje je sve i počelo, zatim „Otvaranje paketa“ za kojeg smo inspiraciju našli u pjesmi našeg dragog selčanina, prof. Zlatana Jakšića, za selačke nostalgičare priredili smo „Povratak ŠUP-a“ (Škole učenika u privredi) i naposlijetku „Maslinu“ s kojom trenutno gostujemo po Braču.

S većinom svojih predstava gostovali smo u većini mjesta na Braču i na Hvaru (Stari Grad).
Naša najnovija predstava „Maslina“ koju smo premijerno odigrali u Selcima 26.12.2006., i s kojom smo gostovali u Bolu (19.01.2007.) u Supetru (04.02.2007.) te u Pučišćima (17.02.2007.) iznimno je dobro prihvaćena. Željeli smo obraditi jedan vrlo važan ritual u životima svih nas – branje maslina! Iskreno ispalo je bolje nego što smo očekivali. Prikazan je mali „čovik“ koji uporno pokušava izaći na kraj prvo s članovima svoje vlastite obitelji a kasnije i sa cijelom svojom okolinom, naposlijetku i sa samim sobom!

Također trenutno već radimo i na novoj predstavi no prije nove premijere planiramo još gostovanja po našem otoku a na proljeće cilj je posjetiti i naše prijatelje na Hvaru (Stari Grad i Jelsa).

Jednom je majstor komičnih situacija Charlie Chaplin iznio svoje stajalište prema smijehu a sveo ga je na svega jednu jedinu rečenicu; „ Za mene je humor bio neka vrsta nježnog, blagonaklonog čuvara razuma koji sprječava ljude da klonu pred težinom ozbiljnosti života. „

U današnje vrijeme kad je čovijek pun briga i problema smijeh mu je na zadnjem mijestu, odnosno i kad bi htio može se smijati samo u rijetkim prigodama. Ali mi se žestoko borimo protiv toga. Svojim radom i angažmanom jedini nam je cilj izazvati tu blaženu reakciju kod publike, nama najdraži poklon – nečiji osmijeh !

Primarni cilj je pri svakoj dramskoj izvedbi pokušati na jedan ležeran i jednostavan način nasmijati publiku a pritom ipak pokušati nenametljivo i humoristično odaslati određenu poruku.

Naša dramska družina poziva sve ljude dobre volje koji se žele angažirati u radu „Mirine“.
S velikom radošću prihvaćamo svakog novog člana!

Također otvoreni smo i za suradnju sa svim dramskim družinama, skupinama i kazalištima.
Imamo iznimno dobre prijateljske odnose sa bolskim „Šušurom“ , supetarskom dramskom skupinom „Bracera“, amaterskim kazalištem „Petar Hektorović“ s Hvara (Stari Grad), Glumišniom družinom Virje (Koprivničko-križevačka županija) gdje smo i gostovali 2007. godine.

Mirinu čine njeni članovi pa dopustite da se predstavimo:

Voditelj Dramske Družine MIRINA je dr. Marčelo Štambuk, predsjednik Miro Jakšić - Ćala, blagajnik Nikica Jakšić – Bilin, tajnik Ivan Marijančević, voditelj tehnike Tonči Dragičević – Belly te ostali bez kojih nebi ni jedna predstava uspjela – glumci, kostimografija, scenografija – Katarina Ursić, Ozana Ursić, Lucija Carević Tomić – Ferić, dr. Nenad Živković, Antonijo Ursić – Kovač, Pero Marijančević, Darija Marijančević, Marijana Ursić, Marijan Trutanić, Irma Bezmalinović,Tonči Ruščić – Berac, Pero Bošković, Suzana Žunić prof. , Iskra Aničić, Zoe Mamula prof, Mili Bošković, Vanja Bošković, Sandra Mančić, Sanja Mošić, Nebojša Ursić - Kole & Ostali.

Mirina

Poslije gostovanja na Hvaru Mirina je osim premijere u Selcima s „Maslinom“ gostovala u Bolu, Supetru, Pučišćima, Svirču i Starom Gradu a prije nove premijere koja je predviđena u sklopu Selačkog kulturnog ljeta cilj nam je posjetiti po prvi put Postira i ako uspijemo Makarsku.
O svim našim aktivnostima ćemo vas vrlo rado obaviještavati putem ovih stranica jer smo primili brojne pohvale za Mirinin plasman na web-u i ovom prilikom zahvaljujemo ovoj web stranici otok-brac.info koja nas prati kroz svaku našu akciju, gostovanja, i sl.

Svoje prijedloge, pohvale, kritike i što god vam padne na pamet možete slati na našu e-mail adresu: mirina@online.hr

Vidimo se možda i u vašem gradu...
scroll to top