Disable Preloader

O općini

← Natrag

Kulturna organizacija punog imena Družtvo "Hrvatski sastanak" osnovana je 1888. godine u Selcima. Nastala je na krilima snažnoga kulturnog zamaha, koji je bio vrlo živ u zadnja dva desetljeća XIX. stoljeća.


Tijekom XX. stoljeća u okviru Družtva oformljavale su se brojne umjetničke sekcije, ali najvažniji stratum uvijek je bio puhački orkestar, odnosno limena glazba – ili samo glazba, kadšto i mužika – kako se glazbeni ansambl takvog sastava nazivao diljem Dalmacije. Spaljivanjem Selaca od strane okupatora 1943. godine, do temelja je izgorjela bogata Čitaonica, ali i arhiv mjesta, tako da su vrlo šturi i oskudni dokumenti koji na ma koji način svjedoče o djelatnosti spomenutoga kolektiva.


Pa ipak, marom Milana Baškića, koji je živio u župskoj kući za vrijeme svećeničke službe don Luke Trbotića tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća (bio je muž župnikove sestre), ostali su sačuvani neki zapisi sa sjednicaDružtva. Iz tih manuskripata vidljivo je da je u vrijeme prije početka Drugog svjetskog rata najaktivnija sekcija bila baš limena glazba.


Godine 1957. komunističke vlasti presrele su glazbu na jednom sviranju u mjestu, na što su glazbari bacili na pod instrumente i zapravo ugasili daljnje djelovanje limene glazbe u Selcima. U to vrijeme glazbari su djelovali pod stručnim vodstvom Mate Jelinčića Postolarića, koji je bio zanatlija i popravljao je cipele. Limena glazba tada prestaje s radom što će potrajati obilata tri desetljeća.


O stotoj obljetnici utemeljenja Družtva, godine 1988., sastaje se inicijativni odbor sa Sinajem Bulimbašićem na čelu, koji pokreće ideju za revitaliziranjem ugasloga društva. Uz veliko odobravanje Selčana održana je osnivačka skupština na kojoj je ustanovljeno Kulturno-umjetničko društvo "Hrvatski sastanak 1888", pod kojim imenom djeluje i dandanas.


U dvadesetak godina postojanja novoosnovano Društvo pokrenulo je i osovilo na noge Narodnu knjižnicu, a glavno krilo djelatnosti istog iznova će biti puhački orkestar. Na mjesto stručnog voditelja postavljen je maestro Dragan Smiljan, koji je organizirao teorijsku nastavu, a zatim i praktičnu obuku glazbara u savladavanju sviračkih tehnika na instrumentima.


Tijekom dva desetljeća postojanja KUD-a "Hrvatski sastanak 1888", osnovano je više umjetničkih ansambala. Pored limene glazbe djelovao je nekoliko godina i mandolinski orkestar, također pod vodstvom maestra Smiljana i uz asistenciju Senke Nižetić iz Novog Sela. Osnovana je i ženska klapa "Fjorin", koja danas djeluje pod imenom "Mirula". I nju je vodio tandem Smiljan-Nižetić. Muška klapa "Selca" sastajala se prema potrebi, mijenjajući svoj sastav i ne djelujući pod organiziranim stručnim vodstvom. Od svih sekcija trenutno djeluje limena glazba. Predsjednik KUD-a "Hrvatski sastanak 1888" od 2005. do 2011. godine je Juro Štambuk Čiča, a od 2011. do danas Ivan Marijančević.


Puhački orkestar KUD-a "Hrvatski sastanak 1888" iz mjesta Selca na otoku Braču najveći je orkestar koji djeluje na otoku.


Prvi sastav orkestra oformljen je 1939. godine pod vodstvom maestra Mate Jelinčića i djelovao je pune dvije godine. Glavnina glazbara pošla je u Narodnooslobodilačku vojsku, a kad su Selca temeljito spaljena 1943. godine uništena je većina glazbala i notnog materijala. Po završetku Drugog svjetskog rata, rad mjesne limene glazbe iznovice se aktivira s istim maestrom, te djeluje sve do 1956. kad se iz političkih razloga naprasno prekida djelovanje orkestra.


Otkako je nanovo revitaliziran Puhački orkestar u okviru novoobnovljenoga KUD-a "Hrvatski sastanak 1888", neprestano djeluje gotovo četvrt stoljeća. Inicijativu za formiranjem orkestra pokrenuli su Sinaj Bulimbašić, koji je bio dugogodišnji predsjednik KUD-a, te Bruno Štambuk, predsjednik Puhačkog orkestra od osnutka do dandanas.


U ožujku 1990. godine započela je nastava iz teorije glazbe pod vodstvom maestra Dragana Smiljana, tada još uvijek aktivnog dirigenta vojnog Orkestra Ratne mornarice u Splitu na Gripama. Nakon višemjesečnog teorijskog rada na učenju čitanja nota, uslijedio je praktičan rad s glazbalima. Budući da su instrumenti iz prijašnjih postava selačkih orkestara razgrabljeni ili izgubljeni, nakon revitalizacije Društva krenulo se u nabavku glazbala po cijeloj Hrvatskoj. Stigle su donacije puhačkih orkestara iz Korčule, Metkovića, Brela, Opuzena, Staroga Grada, Hvara, Sinja, Kaštela, Klis-Kose, Grohota, Splita, Šibenika, Drniša, Knina, Vodica, Zatona, Raba, Moravica, Siska, Imotskog, Osijeka i Orkestra Ratne mornarice iz Splita. Dio instrumenata bio je ispravan, dio je morao otići na popravak, a dio su kupili sami glazbari.


Prvi javni nastup održan je 1. siječnja 1991. na selačkoj Pijaci, pod dirigentskom palicom maestra Dragana Smiljana. Jedno vrijeme asistentica maestru Smiljanu bila je glazbarka Senka Nižetić.


Otkako je počeo s javnim djelovanjem, Puhački orkestar nastupao je gotovo u svim mjestima otoka Brača, svirajući prvenstveno na pogrebima, ali i održavajući prigodne koncerte, najčešće u povodu mjesnih fjera (Bol, Supetar, Sutivan, Milna, Sumartin…). Također, selački su glazbari svirali i u brojnim drugim prilikama na otoku: otvorenjima novih poštanskih centrala, postavljanjima javnih spomenika ili križeva, otvorenju Zračne luke Brač… Izvan Brača ovaj je orkestar nastupao na otvorenju Dubrovačkih ljetnih igara (1993.), u Hvaru, Jelsi, Omišu, a često je nastupao i na promenadama u povodu blagdana Svetog Duje u Splitu. Sudjelovao je i na smotrama puhačkih orkestara u Makarskoj, Pločama, Imotskom, Trogiru, Solinu, te u Gospinom svetištu na Trsatu, dok je izvan domovine nastupao u Trebižatu (BiH), a dvije turneje održao je u Republici Češkoj: listopad (2003.) i travanj (2006.).


Od siječnja 2012. godine dirigentsku palicu Puhačkog orkestra KUD-a preuzima maestro Siniša Vuković, dok je dugogodišnji dirigent Dragan Smiljan nastavio obučavati mlade glazbare.


Pod Vukovićevim vodstvom orkestar je održao niz koncerata u Selcima, Nerežišćima, Novom Selu, Povljima, Sumartinu i Supetru na Braču (zajedno sa Zborom Krista Kralja), postigavši veliki uspjeh posebno s domaćim skladbama, te kompozicijama zabavnoga karaktera. Orkestar je gostovao u Hvaru, te na smotri puhačkih orkestara u Solinu.


Puhački orkestar u Selcima redovito održava ljetni i božićni koncert, kao i prigodne nastupe na Dan Općine i blagdan mjesne zaštitnice Gospe od Karmena, te na blagdan Svih Svetih užežin Dana mrtvih na groblju. Niz godina na čelu KUD-a stajao je Juro Štambuk – Čiča, a jedan od aktivnijih članova bio je i bivši selački župnik don Stanko Jerčić, danas dušobrižnik u Jelsi. Godine 2011. za predsjednika KUD-a "Hrvatski sastanak 1888" izabran je Ivan Marijančević.


Krajem 2013. godine vodstvo nad orkestrom uspješno preuzima mladi maestro Josip Tomasović iz Kučića, pod čijim ravnanjem orkestar doživljava jednu novu, toliko potrebnu revitalizaciju i obnovu!

scroll to top