Odobren projekt obnove Bazilike u Povljima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Općini Selca kroz Program zaštite nepokretnih kulturnih dobara u 2024. godini Ministarstvo kulture RH odobrilo 250.000,00 EUR (1.883.625,00 kn) za provedbu projekta konstruktivne i građevinske sanacije Bazilike u Povljima.


Nakon potpisivanja Ugovora o sufinanciranju provest će se otvoreni postupak javne nabave i odabrati izvođač radova. Procijenjeni trošak obnove objekta iznosi 338.413,75 EUR, a financirat će se osim kapitalne potpore Ministarstva kulture, sredstvima prijavitelja (Općine Selca) i Splitsko – dalmatinske županije.


Opis projekta:


Bazilika je smještena na lokalitetu Lokva, neposredno uz današnju župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja. Na tom je mjestu u 6. st. podignut ranokršćanski kompleks trobrodne bazilike s krstionicom, vjerojatno dio samostana ranog monaškog reda uređenog po regulama istočnih kršćanskih samostanskih zajednica. Nad središnjim se ulazom u trobrodnu baziliku još uvijek nalazi veliki lučni nadvoj s monolitnom gredom s vegetabilnim ukrasom i centralno postavljenim križem.


Svetište je smješteno u apsidi upisanoj u ravni začelni zid. Svjetlo je u apsidu dopiralo kroz prozorsku triforu, sačuvanu do danas. U svetištu se nalazi konfesija, oltarni grob za svetačke moći. U istraživanju su pronađeni dijelovi pluteja olarne ograde s prikazima jaganjca i drugog s prikazom lavljeg repa. Uz južnu prostoriju nalazila se jedna s bazenom, piscinom, koja je služila monasima i katekumenima. Na sjevernoj se strani nalaze tri prostorije među kojima se očuvanošću ističe krstionica.


U vrijeme benediktinske obnove crkvenog sklopa preuzela je i do danas zadržala ulogu svetišta crkva sv. Ivana. Ima oblik oktogona s polukružnim nišama upisanog u kvadrat s krsnim zdencem križnog oblika. Danas je jedina do krova sačuvana krstionica na istočnoj obali Jadrana.


Predmet ovog programa je realizacija projekta konstruktivne sanacije, restauracije i zaštite objekta.


Stanje deformacija i pukotina je takvo da zahtjeva hitnu sanaciju (pukotine se vidljivo povećavaju i stvaraju nove).  
Natrag
scroll to top