Dragan Smiljan (12. 9. 1938. - 24. 12. 2020.) - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Dragan Smiljan (12. 9. 1938. - 24. 12. 2020.)


Povodom smrti dragog nam kapelnika maestra Dragana Smiljana prenosimo Fb post gosp. Siniše Vukovića


 

Dragan Smiljan (12. 9. 1938. - 24. 12. 2020.)


Preminuo je Maestro...! Znam da ga znaju mnogi, premda ga mi u Selcima doživljavamo kao svojega. Kako i ne bi kad je u našem mjestu proveo punih 30 godina života, gdje je podigao iz nule do u sjajni amaterski život limenu glazbu u okviru KUD-a "Hrvatski sastanak 1888.", naučivši više od pola sela svirati flautu ili klarinet, saksofon ili trubu, trombon ili bombardinu, tubu ili doboš... Osim u Selcima, obnovio je i puhački orkestar u Supetru, a prije toga vodio je i limenu glazbu iz Žrnovnice.
Dragan Smiljan podrijetlom je iz Varaždinskih Toplica. U Beogradu je završio Vojnu akademiju postavši vrsnim trombonistom i dirigentom. Niz godina bio je šef-dirigent Vojnog orkestra u Splitu na Gripama (danas Orkestar HRM-a), otkuda je i prije umirovljenja stigao u angažman na Brač, u Selca. Bio je izvanredan aranžer i orkestrator za puhački orkestar. Dirigirao je niz godina i na Splitskom festivalu.
Puno sam od njega naučio, dospjevši isprva do prvog trubača u našoj selačkoj Glazbi, a kasnije i do njegovog nasljednika na mjestu kapelnika (dok je još bilo volje i entuzijazma za zajedničkim nam muziciranjem). I, puno onoga što ću kasnije naučiti, crpio sam iz klica koje mi je maestro Smiljan usadio bez da sam to i znao.
Dragi Maestro, fala Van olsrca za sve skupa provedene dneve, hvala Vam za sve što ste učinili za moja Selca, hvala Vam što nema obitelji danas u Selcima u kojoj barem jedna osoba ne zna čitati note...
Počivali u miru Božjemu!
Siniša Vuković


Sv. Misa zadušnica biti će služena u Selcima, 31. prosinca 2020. s početkom u 16 sati.Natrag
scroll to top