U organizaciji OPG-a Nižetić Ervin i Udruge Dido" />
Održane radionice izrade suhozida - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

U organizaciji OPG-a Nižetić Ervin i Udruge Didolić, uz potporu Općine Selca po prvi puta održane radionice izrade suhozida (gomila)


 

U Selcima na otoku Braču od 9.8.2018. do 13.8.2018. održane su radionice „Izgradnja suhozida" - gomila. Radionice su održane u popodnevnim satima, nakon čega je bilo druženje uz prikladni domjenak inspiriran tradicijom (rižoto od šparoga i kaduje, pršut, sir, vinski gulaš ala Nižetić te polpete od prosa i tikve sa začinskim biljem. Za okrjepu i kulinarske vratolomije zadužene  su bile Mirjana i Leopoldina.


Na radionicama je učestvovalo ukupno 15 osobe podijeljene u tri grupe. Sudionici su upoznati s osnovama izgradnje suhozida, načinima gradnje i tipovima suhozida kao i bitnim značajkama na koje treba obratiti pozornost prilikom gradnje i održavanja suhozida. Radionice su održane na području „Loza", ispod kapelice sv. Nikole u masliniku obitelji Nižetić. Napravljeno je otprilike 20-ak metara suhozida različitih visina te uređene tri pristave za sadnju ljekovitog bilja.


Cilj radionice  bio je očuvati ruralno graditeljstvo na području Općine Selca, razviti osjetljivost za kulturno nasljeđe koje može upotpuniti turističku ponudu destinacije. Na kraju radionice (drugi dan) polaznici su izradili hotel za kukce kojeg su ponijeli kući  uz uspomene na lijepo druženje. U radionicama su uživali i najmanji sudionici- djeca.


Voditelji radionice: Ervin Nižetić, Emanuel i Mirjam Nižetić.


Općini Selca i načelniku Ivanu Marijančeviću veliko hvala na potpori projektu koji će se razvijati narednih godina. Nadamo se da će se uključiti sve više entuzijasta koji njeguju kulturno nasljeđe i čuvaju prepoznatljiv krajobraz naše Općine.
 Natrag
scroll to top