Vatrogasni dom Selca dobio građevinsku dozvolu - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Vatrogasni dom Selca dobio građevinsku dozvolu


Šest godina, u kojima je prikupljeno 25 kg papira, trebalo je proći da bi vatrogasci bračke općine Selca u ruke dobili onaj jedan papir, ali i najvažniji – građevinsku dozvolu za gradnju vat. doma


 

Proteklih godina promijenili su niz podstanarskih adresa, pa smatraju da je napokon došlo vrijeme da se usele i u vlastiti prostor. Prvi korak ka realizaciji je napravljen dobivanjem građevinske dozvole, a idući je financijska konstrukcija. Vatrogasci će aplicirati na sredstva EU fondova, a ako kojim slučajem to ne prođe spremni su prikupiti donacije, kojima će izgraditi vatrogasni dom, u što i vjerujemo da hoće kada znate kulturnu i arhitektonsku baštinu Selca.


Za gradnju doma već su dobili zemljište od preko 2 tisuće kvadrata, koje se nalazi na operativno najboljoj lokaciji između Selca i Sumartina.


Projekt za vatrogasni dom je krenuo unatrag šest i po godina. Samo zemljište je dodijelila Republika Hrvatska za izgradnju vatrogasnog doma. Projekt su izradile arhitektice splitskog "Studija R" Maja Gudić Jurač i Ivana Poduje. Površina zemljišta na kojem će se graditi dom je 2018 četvornih metara, a sam zauzima površinu od 1150 četvornih metara. - otkrio nam je neke od osnovnih podataka ovog projekta predsjednik DVD Selca Tino Štambuk.


Tijekom godina, kako smo već spomenuli vatrogasci Selca su bili podstanari, a često nisu imali ni osnovne uvjete. Prostor u kojem se nalaze već sutra može biti prodan, a oni na cesti bez prostora. Sada po prvi put nakon osnivanja, točnije od 1991. godine, imaju priliku dobiti svoj dom.


Zbog nedostatka prostora se selilo. Bili smo podstanari 4 puta, a i sada smo podstanari u jednom garažnom prostoru koji nema humane uvjete. Nedostaju sanitarni čvorovi, a nemamo niti tuševe za istuširati se nakon intervencije ljeti. Ovakav zahvat bio bi od velikog značaja za jugoistočni dio otoka Brača, ne samo za nas vatrogasce već i za čitavu zajednicu. Dom je planiran da prizemlje, tj. najveći dio garažnog prostora, koriste sami vatrogasci, a ideja je da se sva društvena i razna događanja u mjestu i iz okolnih mjesta odvijaju u domu. Tako bi dom koristila škola i vrtić, a sam dom bi imao i društvene sadržaje poput teretane, smještajnih kapaciteta za naše vatrogasce ili za školske razmjene. - rekao nam je Štambuk.


Vatrogasci dom sami ne mogu financirati, pa će primarno sredstva tražiti putem EU fondova, a spremni su i na druge opcije.


Naravno da mi kao vatrogasno društvo ali i jedinica lokalne samouprave, koliku god podršku imali,  ne možemo sami isfinancirati projekt. Zato apliciramo na EU fondove za koje upravo očekujemo natječaj koji bi krenuo kroz četvrti, peti mjesec. Tu polažemo velike nade da ćemo upravo mi dobiti ta sredstva da bi konačno mogli isfinancirati gradnju našeg doma. Vrijednost projekta gradnje i opremanja je cca. 10 milijuna kuna. - kazao nam je Štambuk.


Društvo koje je osnovano 1991. godine broji sada 35 članova od kojih je 25 operativaca, a ostatak čine veterani, dok je kroz društvo od osnivanja prošlo 50 članova. Prema trenutnoj procjeni konačna izgradnja se očekuje do kraja 2020. godine.


- Pripremili smo sve što je u pripremnoj fazi. Čekamo natječaj od strane Ministarstva regionalnog razvoja, znači apliciranje za EU fondove. Mi se iskreno nadamo da ćemo ispuniti sve bodovne preduvjete te da ćemo se naći visoko na konačnoj rang listi.  Ako se sredstva odobre od EU fondova sama gradnja se očekuje početkom sljedeće godine i u roku dvije godine očekujemo da bi dom bio izgrađen. Najveći akcent je da se očekuju novci EU fondova. Međutim, poznavajući samo mjesto Selca i same mještane Selaca, te sve naše velike i velebne građevine uključujući i najvišu i najveću crkvu na srednjodalmatinskim otocima, ukoliko mi ne dobijemo te novce mi se nadamo da će Selčani i naši iseljenici prepoznati važnost toga i da ćemo opet pokazati jedno veliko zajedništvo. Naravno sve to uz pomoć države i županije, tako da smo i tako spremni ući u izgradnju doma, a na taj način bi sigurno izgradnja potrajala mnogo više. Selčane oduvijek prate velebne građevine, humani i društveni rad, tako da se nadamo da ćemo i ovog puta izgraditi jednu takvu značajnu građevinu. - zaključio je Štambuk i istaknuo načelnika Općine Selca Ivana Marijančevića koji je vatrogascima dosad uvijek davao podršku.


 


https://www.dalmacijadanas.hrNatrag
scroll to top