Kino Mediteran u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Kino Mediteran u Selcima


Kino Mediteran otvara vrata i u Selcima, projekcijom dvaju filmova 20.03.2018. (utorak), Vrapčić Richard u 17h i 8. Povjerenik u 20h!


 

Kino Mediteran je projekt revitalizacije kina u Dalmaciji čiji je glavni cilj oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina već dugo zatvorena.


Projekt se trenutno održava na 25 lokacija, a redovno, kroz cijelu godinu, traje u Bolu, Hvaru, Imotskom, Jelsi, Komiži, Lastovu, Omišu, Pirovcu, Pločama, Podgori, Starom Gradu i Supetru.


U ostalim gradovima domaćinima programi se većinom održavaju u ljetnim mjesecima, ali i kroz brojna gostovanja tijekom zime. Dugoročni cilj projekta je što više lokacija pridružiti cjelogodišnjoj mreži kina. Kontinuitet prikazivanja ovisi od grada do grada, a može biti od višednevnih gostovanja do redovnih projekcija na tjednoj ili dnevnoj bazi.


Kino Mediteran lokalnom stanovništvu nudi uvid u najkvalitetnije filmove europske i svjetske kinematografije. Uključivanjem u program filmova za djecu, mnogim najmlađim posjetiteljima omogućeno je da po prvi puta dođu u kino i prisustvuju kino projekciji. Kino Mediteran, uz distribuciju vlastitih filmova, surađuje sa svim hrvatskim distributerima i velikim brojem filmskih festivala, te tako publici osigurava novi i atraktivni kino program.


U situaciji gdje ni jedno kulturno ljeto u gradovima domaćinima publici nije nudilo filmski program, projekt je velik doprinos dao i razvoju kulturnog turizma Dalmacije. Dvojezičnim titlanjem filmova u ljetnoj sezoni sudjelovanje u projekcijama omogućeno je i stranim posjetiteljima, što je rezultiralo njihovim značajnim udjelom u publici tijekom ljetne sezone (oko 30%).


Zahvaljujući dobrim rezultatima, snažnom razvoju publike te odličnoj suradnji s lokalnim partnerima, u ožujku 2015. su kroz natječaj za investicije Ministarstva kulture uspješno digitalizirani gradovi Bol, Hvar, Imotski i Komiža. Važno je napomenuti da, osim grada Korčule, u trenutku pokretanja projekta ni jedan grad domaćin nije bio dio procesa digitalizacije kina, zbog čega je ovaj projekt od izuzetne važnosti za Dalmaciju. 2016. godine uspješno je digitaliziran i Supetar, te je osigurana kino oprema za mjesta Lastovo, Jelsa i Goveđari na Mljetu. Trenutno su u procesu opremanja Ploče, Podgora i Stari Grad na Hvaru.


Prvo Kino Mediteran 2012. godine je na sveukupno 33 projekcije u 11 gradova posjetilo oko 4.000 zadovoljnih gledatelja, a 2017. godina završena je sa 25 gradova, 113 filmova prikazanih kroz 587 projekcija koje je posjetilo 27.840 gledatelja.


Kino Mediteran zajednički je projekt Festivala mediteranskog filma Split i svih gradova domaćina koji kroz svoje pokroviteljstvo pomažu da se projekt uspješno realizira.


Dio projekta su digitalna i opremljena kina Bol, Hvar, Jelsa, Imotski, Komiža, Lastovo, Mljet, Pirovac, Ploče, Podgora, Stari Grad i Supetar. Preostali gradovi domaćini su Korčula, Makarska, Omiš, Orebić, Pučišća, Stobreč i Sutivan. Od 2016. dio mreže čini i Vela Luka, a od 2017. Trogir.


Programe Kina Mediteran redovito ugošćuju i Art Kino u Rijeci, Kastafsko kulturno letoKino Slavica u Dubrovniku, Silba Environment Art i Zagreb film festival.


Kino Mediteran u Selcima kreće s projekcijom hit filma 8. Povjerenik, 20.03.2018. u 20 h, a prije toga se organizira i crtani film za naše najmlađe Vrapčić Richard s početkom u 17 h. Ulaznica za svaku projekciju je 20 kn. 


Cilj je otvaranje Ljetnog kina s projekcijama na otvorenom, a ako bude interesa nema nikakvog razloga da ne zaživi kino i u zatvorenom prostoru.  Natrag
scroll to top