Sastanak Župana s čelnicima gradova i općina SDŽ - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Sastanak Župana s čelnicima gradova i općina SDŽ


Župan Blaženko Boban danas je u Klisu održao 2. sastanak s gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina Splitsko-dalmatinske županije.


 

Teme sastanka između ostaloga bile su objedinjavanje turističke ponude, stavljanje u funkciju napuštenih osnovnih škola, nabava školskih knjiga za 2018/19 godinu, a predstavljeni su i novi projekti Županijske razvojne agencije RERA.


Prema riječima župana Blaženka Bobana, razgovaralo se o šest vrlo bitnih tema koje zadiru u izradu proračuna Županije, ali i gradova i općina.


O objedinjavanju turističke ponude turističkih zajednica gradova i općina, s ciljem zajedničkih promotivnih aktivnosti na domaćem i inozemnom tržištu, govorio je Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice. Staničić je kazao kako je Ministarstvo turizma pokrenulo radnu skupinu koja će raditi na izmjeni zakonskog paketa triju zakona, Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o boravišnoj pristojbi i zakona o turističkoj članarini.


‘Ključne smjernice ići će u pravcu ujedinjavanja manjih turističkih zajednica zbog potrebe tržišta i kvalitetnije promocije i promidžbe na turističkom tržištu, zbog kvalitetnije izgradnje, odnosno unaprjeđenja ukupnog turističkog proizvoda, prvenstveno u malim sredinama, te zbog ukupnog jačanja Hrvatske kao nacionalnog turističkog branda, odnosno brandiranja Hrvatske kao turističke destinacije na svjetskom turističkom tržištu. Preporuka je da u malim sredinama, gdje turističke zajednice možda imaju problema s daljnjim razvojem turističke ponude, s financiranjem vlastitih aktivnosti, bilo da se radi o unaprjeđivanju boravka gostiju, bilo da se radi o marketinškim i promotivnim aktivnostima na tržištima, da se udružuju´, kazao je Staničić ističući kao dobar primjer osnivanje Turističke zajednice Imotske krajine, koja će objediniti turističku ponudu grada Imotskog i 9 općina Imotske krajine.


Na sastanku se razgovaralo o modernizaciji meteorološko-motriteljske mreže u SDŽ - projekt METMONIC.


‘Mi smo gotovo jedino područje u Hrvatskoj i Europi koje nije pokriveno radarima. Sada se provodi jedan projekt u okviru kojeg bi naše područje bilo pokriveno meteorološkim radarima. Obveza lokalnih zajednica je iskazati interes za postavljanje meteoroloških radara na svom području i osiguravanje zemljišta na kojima bi bile postavljene veće ili manje radarske jedinice. Cilj ovoga projekta je smanjenje elementarnih nepogoda´, kazao je župan Blaženko Boban.


Jedna od tema današnjeg sastanka župana s gradonačelnicima i načelnicima Splitsko-dalmatisnke županije bila je i nabava vatrogasnih vozila za jedinice lokalne samouprave. Prijedlog je da Županija onim gradovima i općinama koje namjeravaju kupovati vatrogasna vozila putem leasing kredita osigura 20 posto učešća.


‘Mi predlažemo da Županija osigura 20 posto učešća, provede javnu nabavu, a lokalne zajednice će se obvezati da rate kredita otplaćuju u roku od 4 ili 5 godina, kako se dogovore´, kazao je Boban.


Na području Splitsko-dalmatinske županije postoje 153 napuštena objekta područnih osnovnih škola, a njihovo stavljanje u funkciju bila je također tema o kojoj je župan Blaženko Boban razgovarao s gradonačelnicima i načelnicima.


‘Svi ti objekti u potpunosti nisu imovinski raščišćeni, ali smo tražili model kako ih dati na korištenje bilo lokalnim zajednicama, bilo udrugama s područja tih lokalnih zajednica. Danas smo ponudili lokalnim zajednicama da nam u što kraćem roku dostave svoje namjere i prijedloge na koje načine bismo im te objekte mogli dati na upotrebu, kako bi što prije zaživjeli´, kazao je župan.


Na sastanku se razgovaralo i o nabavi školskih knjiga za školsku godinu 2018./19. Prema riječima župana Blaženka Bobana, Županija bi za kupnju udžbenika za sve osnovne škole osigurala 40 posto potrebnih sredstava.


‘Splitsko-dalmatisnka županija bi osigurala ukupno oko 32 milijuna kuna, a ostalo je na lokalnim zajednicama. Predlažemo da budemo socijalno osjetljivi prema ruralnom dijelu Županije, pa da nerazvijenijim općinama i gradovima sufinanciramo kupnju knjiga s, recimo, 70, 80 ili 90 posto, a razvijenima s 20 ili 30 posto potrebnih sredstava i na taj način pomognemo da svi učenici osnovnih škola imaju besplatne knjige, uz uvjet da ih na kraju školske godine vrate školama, odnosno lokalnim zajednicama.´


Župan Blaženko Boban kazao je kako je danas s gradonačelnicima i načelnicima razgovarao i o promjeni datuma obilježavanja Dana Županije, koji se slavi 14. travnja. Prijedlog je da se Dan Županije ubuduće slavi 30. rujna, na blagdan svetoga Jeronima, zaštitnika Dalmatinaca i Dalmacije. O ovom prijedlogu raspravljat će se i na Skupštini SDŽ, koja će se održati u ponedjeljak, 23. listopada.


Župan je ovom prilikom najavio je i tematsku sjednicu Županijske skupštine na temu zaštite voda na području SD Županije.


‘Moj prijedlog je bio da se održi tematska sjednica, a inicirana je zbog problema termoelektrane Peruča. Na tematskoj sjednici razgovarat će se o zaštiti svih voda i izvorišta na području Splitsko- dalmatinske županije, a održat će se 6. studenoga. Na sjednicu će doći svi relevantni stručnjaci iz ministarstava i ekoloških udruga´, kazao je župan.


Na pitanje novinara kakav je njegov stav, župan je odgovorio:


‘Moj stav ćete potpuno jasno dobiti na toj sjednici, ali apsolutno treba zaštititi najveći biser, a to su vode. Mi smo s tim prebogati i ne možemo dopustiti drugima da naše bogatstvo kradu.´

Natrag
scroll to top