" />

27. Croatia rediviva u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

27. Croatia rediviva u Selcima


Odjeci s 27. svehrvatske pjesničke smotre, Croatia redivive u Selcima


 

Svehrvatska jezično-pjesnička smotra „Croatia rediviva ča-kaj-što", održana je 27. put u Selcima na Braču, 5. kolovoza, na popularnoj Pijaci ˝za oltarom hrvatskoga pjesništva˝.


Na ovogodišnjoj jezično-pjesničkoj smotri, koju je godine 1991. utemeljio dr. Drago Štambuk, bivši veleposlanik RH u Saveznoj Republici u Brazilu, sudjelovalo je gotovo trideset pjesnika, među kojima čakavci: Vjekoslava Jurdana, Zvonimir Sutlović, Silvija Buvinić, Vlasta Vrandečić – Lebarić, zatim kajkavci Božica Brkan, Vera Grgac, Marko Gregur, Goran Gatalica te štokavci Franjo Nagulov, Zoran Kršul, Nada Topić, Sanja Baković, Enerika Bijač, Katarina Jakšić, Stanka Gjurić, Acija Alfirević i drugi.

- Stigosmo i do 27. smotre koju u palindromskoj godini domovinskoga rata 1991. nazvasmo Croatia rediviva, što znači oživjela Hrvatska, pa ne bez ponosa ističem njezinu zrelu dugovječnost kao i odlučnost organizacijskih joj struktura: Općine Selca, Hrvatskog sastanka i udruge Croatia rediviva, duboko svjesni njena značaja, koje smotrinu trajnost i jačanje drže visoko na svojim podsjetnicima - istaknuo je utemeljitelj smotre dr. Štambuk u uvodnom govoru, podsjetivši da se jezično-pjesnička smotra održava u spomen na paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske, 9. kolovoza 1943.

- Prisjetimo se stoga svih onih koji se žrtvovaše za ovo malo veliko mjesto i širu domovinu u sljednim agresijama kojima hrvatski narod bje izložen kroz svoju nemilu i krvavu povijest - poručio je hrvatski pjesnik i liječnik.

- U ovom blaženom kamenom gnijezdu, pod zvjezdanim nebom, uviđamo što nam i kakav nam jezik jest, uživamo u njegovom trojstvenom, i među slavenskim jezicima rijetkom, skladu; potičemo lingvističko i političko zajedništvo svoje složene domovine, njen rast u pamćenju, obnoviteljske pobude i podstrek, a nadasve vijornu joj plemenitost. Živjela nam Croatia rediviva, oživio nam preko nje i s njom naš trojstveni jezik, a s njime i pjesnička riječ; nek jača nam svijest o povijesnim nedaćama, njinim uzrocima, saberimo kroz iskustvo mudrost za budućnost koja bit će sukladna našem narodnom biću i potrebama. Sursum corda! Gore srca - poručio je brački pjesnik i liječnik dr. Štambuk.

Poslije tradicionalnoga čitanja ˝Masline˝ hrvatskoga pjesnika Vladimira Nazora u izvedbi Čarne Kršul Kerekeš, otkrivena je ploča prošlogodišnjega ovjenčanika Delikara Rešickoga.

Povjerenstvo ovogodišnje smotre na kraju pjesničkog maratona odlučilo je da se ovjenča istaknutoga hrvatskog pjesnika i dragovoljca Domovinskoga rata Tomislava Domovića čiji će stihovi biti uklesani na Zid od poezije na središnjemu Trgu Stjepana Radića.
 


Autor: IKA/Laudato/N.B. Photo: hkv.hr ponedjeljak, 07. kolovoza 2017. u 09:43Natrag
scroll to top