Sastanak Župana sa svim predstavnicima JLS - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Sastanak Župana sa svim predstavnicima JLS


Prvi sastanak vodstva županije s predstavnicima lokalne samouprave s područja Splitsko-dalmatinske županije


 

U četrvtak 13. srpnja, na inicijativu župana Blaženka Bobana, prvi put nakon utemeljenja Splitsko-dalmatinske županije (14. 04. 1993.godine), vodstvo Županije se sastalo sa svim načelnicama i načelnicima, gradonačelnicama  i gradonačelnicima s područja županije.


Uz župana Bobana i zamjenike župana Antu Šošića i Luku Brčića, sastanku su nazočili svi županijski pročelnici odjela i ravnatelj RERA-e, Jozo Sarač.


Nakon što je predložio dnevni red, župan je prepustio riječ zamjeniku Šošiću koji je prezentirao „Strategiju regionalnog razvoja RH do 2020. godine", kao referentnu točku za usklađivanje i izradu nove županijske Strategije regionalnog razvoja. On je govorio i o novitetima iz Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, o čemu se razvila i zanimljiva rasprava.


Stipe Čogelja, pročelnik Odjela za pomorstvo i turizam, je govorio o novom županijskom Pravilniku o koncesijama, „vrućoj" temi, koju kako je uvodno u temu župan Boban rekao, „mnogi političari i pojedini mediji često tumače na „svoj način" lamentirajući o temi, ignorirajući ili nedostatno razlikujući čak i temeljne termine kao što su „koncesija" i „koncesija na pomorskom dobru".


Poučeni dosadašnjim iskustvom, mogu kazati da se ništa iz područja dodjele koncesija na pomorskom dobru ne će događati bez volje i pristanka lokalne zajednice" - rekao je župan. Pročelnik Čogelja, je naglasio da će se u stručnom tijelu koje odlučuje o dodjeli koncesija na pomorskom dobru definirati šest stalnih članova (predstavnik oporbe i predstavnik vladajućih iz županijske Skupštine, predstavnik Lučke kapetanije, predstavnik Sveučilišta, predstavnik Udruga (koje u opisu djelatnosti imaju bavljenje pomorskim dobrom) i jedan promjenljivi član - predstavnik jedinice lokalne samouprave s područja na kojemu se nalazi pomorsko dobro. Spomenuo je i podkapacitiranost i nedefiniranost inspekcijskih službi, odnosno njihovih odgovornosti što je otvaralo prostor za različita tumačenja i prebacivanja odgovornosti. Na kraju svoga izlaganja pročelnik Čogelja je zamolio sve predstavnike jedinica lokalne samouprave da se žurno očituju o predloženom Pravilniku i  drugim mogućim  prijedlozima radi uvođenja reda u ovo područje djelovanja županije i lokalne zajednice.


Župan Boban je kratko, koncizno i precizno informirao okupljene o sastanku kojega su župani prošli tjedan imali s Vladom RH u Požegi, gdje je između ostaloga bilo riječi i o dopisu kojega je u ime Ministarstva za upravljanje državnom imovinom, ministar Goran Marić uputio lokalnim zajednicama, tražeći od njih očitovanje i žurnu dostavu traženih informacija s terena.


Zamjenik župana Luka Brčić je predstavio detalje i značaj programa ZAŽELI koje je u utorak u županiji predstavio novi ministar rada i socijalne skrbi, Marko Pavić. Apelirao je na sve okupljene da, uz asistenciju županijske agencije RERA, obvezno apliciraju na projekt vrijedan više od 400 milijuna kuna, projekt koji omogućava zapošljavanje do tisuću osoba (jedna osoba na 4 domaćinstva plus 200 kuna mjesečne pomoći za higijenske potrepštine po obitelji u potrebi).


Brčić je uveo okupljene i u slijedeću temu - kupnju knjiga za prvoškolce na području cijele Županije - o kojoj je detaljnije govorio pročelnik za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić. Naime, prvi put, Županija kupuje knjige za sve prvoškolce, uključujući i učenike iz OŠ u Makarskoj i Splitu (93 osnovne škole, 4.500 učenika), pa je Đonlić pozvao (grado)načelnice i (grado)načelnike na suradnju kako bi se izbjegli mogući nesporazumi u provedbi županovog plana.


U zaključnoj riječi župan Blaženko Boban je zahvalio svima na odvojenom vremenu i ekspeditivnosti tijekom sastanka te najavio ovakve sastanke svako 2-3 mjeseca na način da bi se u Vrgorcu, Imotskom, Sinju, Trogiru, Splitu ili na otocima, okupili svi čelnici lokalnih samouprava iz okolnih općina i gradova kako bi se mogli usmjeriti na specifične teme toga dijela županije. Župan je najavio i neformalno druženje - „team building", u ovom istom sastavu u listopadu ove godine, kako bi u zajedničkom druženju raspravili elemente Proračuna SDŽ za 2018. godinu, gdje će pozvati i sve saborske zastupnike iz naše Županije, kao i ravnatelje županijskih poduzeća, ustanova i institucija.Natrag
scroll to top