Predsjednik Kiska u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Predsjednik Kiska u Selcima


U Selcima svečano otkrivena bista Martinu Kukučinu


 

Selca su mjesto u kojem je Matej Bencur (književni alias Martin Kukučin), prije 123 godine započeo službu općinskog liječnika, na poziv tadašnjeg Načelnika Tome Didolića.


Martin Kukučin je bio značajno povezan sa Selcima, o čemu svjedoče činjenice da je upravo ovdje zaplovio u bračnu luku s Pericom Didolić, a romanom „Dom u strani" zauvijek ovjekovječio Selca.


Brojni slovaci i dan danas pohode ovo mjesto s namjerom da otkriju toponime koje je Kukučin opisivao u svojim djelima, a bista postavljena na pročelju općinske zgrade u kojoj je Bencur radio kao liječnik,  trajni je spomen na ovog velikog čovjeka i našeg prijatelja.


Brončana bista je dar Srednje umjetničke škole iz grada Kežmaroka, a glavni inicijator i sponzor je gosp. Julius Mraz koji već više od 20 godina boravi u Selcima (Puntinku). Firma „Ufo bianco" iz Selaca je donirala kamen i postavljanje biste na zgradi Općine.


Upravo u želji da osnažimo prijateljske veze s Kukučinovom rodnom Slovačkom, Općina Selca već 10 godina provodi zajedničke razmjene učenika i omogućava našoj, ali i slovačkoj djeci da uče o povijesti, kulturi i značaju lika i djela Martina Kukučina kako za Slovačku tako i za Hrvatsku. Suradnju je to od osobitog interesa za Općinu Selca,  koja će se vjerujemo nastaviti još dugi niz godina.


Imamo iznimno dobro razvijene odnose s rodnim mjestom Martina Kukučina - Općinom Jasenovo, Gradom Revuca, Gradom Dolny Kubin, Gradom Kežmarokom, Općinom Zazriva, ali i Gradovima Pakrac i Lipik, koje je također ovaj veliki književnik i čovjek zadužio.


Na samoj svečanosti bili su prisutni brojni uzvanici od kojih izdvajamo načelnika Općine Jasenovo Rajmunda Bradika sa svojim suradnicima, gradonačelnicu Grada Pakraca gđu. Anamariju Blažević, g. Davora Hušku, inače bivšeg gradonačelnika Pakraca i sadašnjeg pomoćnika ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, te gradonačelnika Lipika g. Vinka Kasanu sa svojim kolegom, bivšim gradonačelnikom Antunom Haramijom. Svečanosti je nazočio i predsjednik HHO-a g. Ivan Zvonimir Čičak.


Velika nam je čast bila što je bistu osobno otkrio Predsjednik Republike Slovačke, g. Andrej Kiska, uz prisustvo Veleposlanika Slovačke Republike u Hrvatskoj g. Jurja Priputena, konzulice Linde Harašove i novo imenovanog počasnog konzula u Splitu g. Gorana Morovića.


Svečanost otkrivanja biste su vodili načelnik Općine Selca Ivan Marijančević i Mons. Stanko Jerčić koji je zanimljivim izlaganjem zainteresirao prisutne i otkrio do sada nepoznate detalje iz života Kukučina.


Znakovito je napomenuti da su Selca posjetila dva Slovačka predsjednika, g. Gašparović i g. Kiska, što je dokaz povezanosti naše Općine i Slovačke, a sve zahvaljujući najvećem slovačkom realisti Martinu Kukučinu.


 


 


 


 Natrag
scroll to top