Velike jaslice u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Velike jaslice u Selcima


Veličanstvene jaslice djelo su kamenoklesara i građevinara Hrvoja Štambuka, a krase prostor crkve Krista Kralja u mjestu Selca


 

Najveće jaslice na otoku Braču nalaze se u Selcima. Djelo su vrijednih ruku mještanina Hrvoja Štambuka, a prostiru se na čak 70 kvadrata. U njih je utrošeno dva kubika kamena, 15 kvadrata mahovine, žalo, dvene grede, i još mnoštvo toga... no najviše je uloženo truda i ljubavi. 

Hrvoje ih izrađuje zadnjih 15-ak dana, utrošio je stotinjak radnih sati, a mislio je na svaki detalj. Tako su tu kamene kućice, jezera, vodopadi, špilja izrađena od kamena, mnoštvo figura... 

- U njih je uložena duša. Radim ih već pet-šest godina i svake godine su drugačije i veće. Zaista ih treba vidjeti uživo da bi ih se doživjelo na pravi način. Znam da slika govori tisuću riječi, no u ovom slučaju bi ih zaista trebalo vidjeti uživo. Za ovako nešto zaista morate biti entuzijast, imati ljubavi. Imam svoj posao i obitelj, ali nađem vremena za ovo jer me ispunjava.- kazao nam je Hrvoje Štambuk koji je više-manje sve sam svojim rukama izradio. 

Prve jaslice Hrvoje Štambuk načinio je 2010. godine, a one su se prostirale na "svega" 30 kvadrata. Svake godine su sve veće i veće. Tu i tamo mu netko od mještana dade ruke, no on sam odrađuje lavovski posao, od branja mahovine do slaganja samih jaslica.  

Ako imate mogućnosti pogledati ove jaslice uživo, svakako to učinite. Ako pak niste u mogućnosti skoknuti do Brača i pogledati jaslice koje krase crkvu Krista Kralja u Selcima, pogledajte kako izgledaju u našoj bogatoj fotogaleriji. 


TONKA ĆURIN Dalmacija News


 Natrag
scroll to top