Stručno predavanje za maslinare - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Stručno predavanje za maslinare


Potencijal udomaćenih sorata za brendiranje maslinovog ulja


 

pozivamo Vas na predavanje "Potencijal udomaćenih sorata u brediranju maslinovih ulja Brača"  izv.prof.dr.sc. Đanija Benčića sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu koje će se održati u Selcima i Supetru.


 


Termini:


 


SELCA, Petak, 11.03.2016. u 18:00 h u Kino dvorani;


SUPETAR, Subota, 12.03.2016. u 18:00 h u Gradskoj vijećnici grada Supetra;


 


U promociji naših ulja se moramo predstaviti što autentičnije, a temelj je autentičnost starih stabala. Brač sa 1.000.000 maslina različite starosti i kondicije od čega više od 500.000 obrađivanih maslina predstavlja izniman potencijal. A to je - imati svoju sortu, odnosno temelj zaštite izvornosti naših ekstra djevičanskih maslinovih ulja, no jednako su važne i pedologija, klimatologija, botanika, zoologija. 


Iznimno je važna suradnja s praktičnim maslinarima jer moramo doći do novih sorata koje se nalaze možda i u vašem masliniku. Svakako trebamo i turističke eksperte kako bismo gostu pružili originalni proizvod, ali i doživljaj da vidi stablo od kojeg je dobiveno ulje za koje i znanost kaže da je jedinstveno, karakteristično i različito od drugih ulja. 


Do sada smo istražili 220 genotipova od Konavala do Istre, od toga je 100 unikatnih sorata, a ostalo su homonimi i sinonimi, odnosno genetski iste sorte različitih imena na različitim lokacijama. Novih je gospodarskih sorata 11, sve odlično rode, no još im nismo odredili nazive. Ako istražimo Brač, broj će zasigurno biti i veći jer one su dar naših predaka koji su ih sačuvali.Natrag
scroll to top