Održana 25. Croatia rediviva - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Održana 25. Croatia rediviva


Selca su 7. kolovoza definitivno bila središte pjesničke večeri na našem otoku...


 

Treba li uopće spominjati da je riječ o smotri "Croatia rediviva", i to ove godine jubilarnoj 25. svehrvatskoj jezično-pjesničkoj smotri na kojoj su pjesme u središtu pozornosti. "Croatia rediviva ča-kaj-što" okupila je ove godine 35 sudionika iz različitih krajeva Hrvatske koji su na čakavskom, kajkavskom i štokavskom narječju predstavili bogatstvo hrvatskoga jezika. Zbog vremenskih prilika ovogodišnja pjesnička večer održana je, umjesto na popularnoj Pijaci, u crkvi Krista Kralja.

Na ovogodišnjoj manifestaciji maslinovim vijencem ovjenčan je Veselko Koroman, hrvatski književnik i povjesničar umjetnosti iz BiH koji je nastupio s pjesmom "Doći će vrijeme blagoga 0naroda". Koroman je književnik koji piše pjesme, romane i pripovijetke, a dobitnik je i Goranova vijenca 1997. Odlučili su to Drago Štambuk, Luko Paljetak i Tonko Maroević, žiri koji je - barem se nama tako čini - u vrlo kratkom vremenu donio odluku kome će pripasti maslinov vijenac. Prema tradiciji, ploča s imenom novoga oliveata i prvim riječima njegove pjesme bit će pridodana dosadašnjima na Zidu od poezije na središnjemu Trgu Stjepana Radića.

Utemeljitelj svehrvatske pjesničke smotre dr. Drago Štambuk, veleposlanik RH u Saveznoj Republici u Brazilu, ustvrdio je kako nije bilo lako ustrajati četvrt stoljeća za, kako je rekao, "uljudbu poznatu po lakom odustajanju". Podsjetio je da je prva "Croatia rediviva" održana godine 1991. na kojoj je maslinovim vijencem tada ovjenčan pjesnik Zlatan Jakšić koji je prvi postao "poeta oliveatus" - oliveat.

"Ovdje se kuje apsolutna hrvatska riječ, promišlja cjelovit hrvatski jezik, tu se ukorjenjuje, i na opni sumartinskog što i selačkog ča, sudbinski isijava, ravnotežna točka hrvatskog jezika, njegov punctum, izboj i val - određuje njegova specifična težina" rekao je dr. Štambuk ponosan na jubilej smotre "ča-kaj-što", koji je u prigodnom govoru primijetio kako je prošlost hrvatskoga naroda bremenita i označena ideološkim podjelama. U svom je govoru istaknuo: "Valja čovjeka vratiti njemu samome, vratiti se sebi, jeziku, izgovoru i glasu. Bez vjerodostojnosti onoga koji izgovara riječ, nema ni njenoga sadržaja. Pjesnička riječ je odraz istine o stanju čovjeka".

Večer poezije otvorena je pjesmom "Maslina" Vladimira Nazora koju je okupljenima posredovao prvak glumišta HNK Zagreb Dragan Despot. Među okupljenim pjesnicima bila je i naša mlada bračka pjesnikinja koja je i protekle godina pohodila smotru, Silvija Buvinić iz Pražnica, poznata po prvoj knjizi pjesama "Srce u dvoru". Na festivalu hrvatskoga pjesništva nastupila je i znanstvenica židovskoga podrijetla Jasminka Domaš, a pjesničku večer zatvorio je hrvatski književnik i akademik Luko Paljetak.


Pokrovitelj jubilarne smotre bila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a organizatori Udruga "Croatia rediviva", tamošnja Općina i KUD "Hrvatski sastanak". Ovogodišnja "Croatia rediviva" bila je u znaku 72. obljetnice paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske (9. kolovoza 1943.).

Uoči smotre, u Tolstojevu perivoju otkriveno je brončano poprsje Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, rad hrvatskoga kipara Vanje Radauša, koji je Selcima darovao dr. Vladimir Tućan.


TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: JerskiNatrag
scroll to top