5. Međunarodna ronilačka patrola BRAČ 2015. - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

5. Međunarodna ronilačka patrola BRAČ 2015.


Uz profesionalne ronioce i Mario Valentić


 

Povlja, Otok Brač, 22. lipnja 2015. - uspješno je završila 5. Međunarodna ronilačka patrola BRAČ 2015. koja je trajala četiri dana, a nakon čišćenja Milne, Povlja i Tatinje, na  red za čišćenje  podmorja u nedjelju došao je i Sumartin. Čistila se plaža Radonja, Puntinak i gradska luka, ukupno u dužini od tri kilometra, a izvađeno je oko tone otpada. U akciji čišćenja sudjelovali su ronioci RK HRVI Nemo Adriatic, RK Adriatic CRO Jastrebarsko, BOFOR iz Vignja, HVIDRA Zagreb, Klub podvodnih aktivnosti Vukovar, Interventna spasilačka služba iz Mostara, JVP Karlovac, JVP Rijeka, Grupa za brze intervencije Civilne zaštite Slovenije, Specijalistički tim Civilne zaštite Grada Zagreba za spašavanje i RK iz Siska, sve zajedno oko stotinjak ronioca.Uz ministra Mihaela Zmajlovića koji se pridružio akciji čišćenja Povlja, u čišćenju podmorja profesionalnim roniocima pridružio se i Mario Valentić, fitness trener i promotor zdravog načina života, koji uz glumu i modeling, pronalazi vrijeme i za rekreacijsko ronjenje kojim se bavi već nekoliko godina, pa nam je tako između dva urona izjavio:" Radujem se životnim trenucima kada mogu spojiti ugodno s korisnim. Jedno od takvih trenutaka jest i sudjelovanje na Ronilačkoj patroli BRAČ 2015, gdje sam spojio ronjenje, svoju rekreacijsku ugodu, sa čišćenjem podmorja kao korist za Jadran ali i za planet Zemlju. Kao promotor zdravog načina života i kao ekološki osviještena jedinka, sretan sam, zadovoljan, zahvalan i ponosan što sam bio član ovogodišnje ronilačke patrole, te što sam dao svoj mali obol da uvale u Povljima i Sumartinu budu očišćene od mnogih boca, guma, retrovizora i jednog hrđavog tobogana koji sam izvadio tijekom akcije. Dolazim opet iduće godine, ali mislim da ću postati redovni gost svih ovakvih akcija koje će tijekom godine organizirati Ronilački klub Nemo Adriatic"


Kako bi se educiralo lokalno stanovništvo o očuvanju okoliša, s obzirom da su upravo pojedinci i njihove loše navike odlaganja otpada u more i tretiranje mora kao besplatnog odlagališta otpada umjesto da ga odlažu na za to predviđena mjesta i najveći zagađivači, organizirale su se i edukacijske radionice o očuvanju okoliša, no taj dio manifestacije nije izazvao veće zanimanje kod lokalnog stanovništva.


Osim ekoloških akcija i lokacijskih ronjenja  ronioci, vatrogasci i pripadnici službi zaštite i spašavanja sudjelovali su u raznim vježbama, edukacijama i trenaži, kako bi u službama u kojima rade bili što spremniji za rješavanje izazova s kojima se susreću prilikom spašavanja i traženja.U četiri dana čišćenja podmorja sudjelovalo je oko dvjestotinjak ronioca iz pet zemalja, a sve u organizaciji RK HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je i sufinancirao ronilačku patrolu. Domaćini su bili Općina Milna i Općina Selca, a pomoć u organizaciji ronilačke patrole pružili su: Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, Državna uprava zaštite i spašavanja, Hrvatski Crveni križ, Mares, PSS, ACI Club d.d., MMM Agramservis - Smartson, Honda Marine, Generali Osiguranje.


Sudionici ronilačke patrole bili su i učenici Srednje Grafičke škole iz Zagreba, koji su četiri dana snimali i fotografirali sve ekološke akcije i koji će od snimljenog materijala montirati promotivni film (neke od fotografija možete pogledati i na našim stranicama).Medijski pokrovitelj ronilačke patrole već tradicionalno je SCUBAlife, časopis za ronioce, čiji su djelatnici zajedno sa djelatnicima MMM Agramservisa, također sudjelovali u čišćenju podmorja. I SCUBAlife i MMM Agramservis pokazali su se kao svijetli primjer društveno odgovornih tvrtki koje  u svojem poslovanju pokazuju osjetljivost prema zajednici u kojoj posluju, a u ovom slučaju pokazale i proaktivno ponašanje prema okolišu i suradnju između tvrtki i organizacija neprofitnog sektora.Natrag
scroll to top