Eko patrola Brač 2015. - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Eko patrola Brač 2015.


Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sudjelovao je na 5. Međunarodnoj ronilačkoj eko-patroli u Povljima na otoku Braču. Čak se je pridružio roniocima u zaronu i čišćenju podmorja.


 

Ronilački klub HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba i Nemo Adria d.o.o. organiziraju već tradicionalnu 5. Međunarodnu ronilačku patrolu BRAČ 2015. Ekološka akcija čišćenja podmorja održati će se u periodu od 18. do 21. lipnja 2015. god. na Otoku Braču, na lokacijama: Milna, Povlja i Puntinak. U Eko patroli sudjelovati će ronilački klubovi, službe traganja i spašavanja i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Češke, Rumunjske, Tajlanda. 


Hrvatska je po čistoći mora već godinama u samom europskom vrhu, a tome doprinose i ekološke ronilačke akcije čišćenja podmorja. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović  sudjelovao je na 5. Međunarodnoj ronilačkoj eko-patroli u Povljima na otoku Braču. Čak se je pridružio roniocima u zaronu i čišćenju podmorja.


Ministar je razgovarao s čelnicima općine Selca te je između ostalog ponudio konkretnu pomoć oko što hitnijeg rješavanja potopljenog broda u Povaljskoj luci.Iz medija:


Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u petak je sudjelovao na Međunarodnoj ronilačkoj patroli "Brač 2015.", gdje se u sklopu ekološke akcije čišćenja podmorja pridružio roniocima i zajedno s njima zaronio i čistio podmorje u Povljima na otoku Braču.

"Važno je da ovo ne bude samo jednodnevna akcija nego da se kontinuirano, svi zajedno, brinemo o okolišu tijekom cijele godine, da nam ovakve akcije više ne budu potrebne", izjavio je Zmajlović istaknuvši da je morski okoliš dragocjena baština i iznimno važan i vrijedan resurs.

Hrvatska je po čistoći mora godinama u samom europskom vrhu. Više od 16 posto morskog teritorija je pod ekološkom mrežom Natura 2000, a na moru se nalazi ili je s njim povezano osam nacionalnih parkova i parkova prirode. Na to smo ponosni i tako dobro stanje moramo očuvati i unaprijediti gdje god je moguće, istaknuo je Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode upravo izrađuje Morsku strategiju, koja će biti osnova za buduću pomorsku politiku i morsko prostorno planiranje, a bit će donesena do kraja godine, priopćeno je iz Ministarstva.
Ekološka akcija čišćenja podmorja na otoku Braču traje od 18. do 21. lipnja na lokacijama Milna, Povlja i Selca (Puntinak). Započela je u četvrtak u Milni gdje je stotinjak ronilaca čistilo podmorje gradske luke i plaže.

U petak je organizirano čišćenje otpada iz podmorja gradske luke Povlja, uvale Tičja luka i gradske plaže u Povljima. Do nedjelje će se još očistiti plaće Ratac, Punta, Puntinak i uvala Radonja.

U eko akciji čišćenja podmorja sudjeluju ronilački klubovi, službe traganja i spašavanja i pripadnici vatrogasnih postrojbi iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Rumunjske i Tajlanda. Oko 200 sudionika do nedjelje će počistiti 20-ak kilometara podmorja bračkih plaža.

Akciju su organizirali ronilački klub HRVI Nemo Adriatic iz Zagreba i Nemo Adria d.o.o., a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, stoji u priopćenju.


Izvor: www.slobodnadalmacija.hrNatrag
scroll to top