Teatar Rugantino u Povljima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Teatar Rugantino u Povljima


Uoči mjesne fijere i blagdana sv. Ivana u Povljima se igra uspješnica teatra Rugantino "Život je čudo"! Prostor ispred bazilike, utorak 23.06. s početkom u 21 sat, ulaz slobodan


 

O PREDSTAVI I PRODUKCIJI


Život je čudo je monodrama nastala prema istoimenom tekstu Ivice Ivaniševića.  Kao i mnoge druge velike priče o „malim" junacima, predstava Život je čudo donosi na scenu životno potrebni optimizam i vedrinu. Njezin junak klesar Fabijan, Splićanin, samo je na prvi pogled sit svega - on je zapravo gladan, on hoće još, njegov je apetit neutaživ, on želi i dalje svjedočiti čudu života.


U retrospektivnom pogledu na vlastitu prošlost, kroz niz lokalnih simbola, jezičnih igara i uzrečica Fabijan pripovijeda o prošlosti u kojoj su povijesna zbivanja tek kulise njegove vlastite osebujne biografije. Odrastanje u siromašnom ribarsko-težačkom predgrađu, život tijekom fašističke okupacije, internacija u izbjeglički logor El Shatt, dani socijalističke izgradnje i potom, naravno, tranzicijske razgradnje - sve su to tek usputne stanice njegove osobne povijesti. Osim toga, ta biografija slijedi obrazac i zdravstvenoga kartona - sva važna razdoblja rekonstruiraju se uz pomoć bolesti od kojih je u određenom trenutku patio. A Fabijan je u tome pogledu neupitni udarnik: pravi Stahanov u svijetu pacijenata. Lakše je nabrojati zdravstvene tegobe koje su ga nekim čudom mimoišle, negoli pošasti kojima nije uspio uteći. Te nevolje nisu, međutim, odredile samo njegov životni put, nego i svjetonazor, duboko uvjerenje da je svo trapljenje ipak imalo smisla i da ga je vrijedilo podnijeti. 


Ovaj tekst pisan je po narudžbi velikana hrvatskog glumišta i osnivača Teatra Rugantino Ivice Vidovića. Upravo stoga tekst je ambijentiran u predjele koji su ga možda i presudno odredili te začinjen epizodama iz njegova života.


Predstavu Život je čudo Teatar Rugantino posvećuje svom utemeljitelju, glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge.


 


O PRODUKCIJI:


REŽIJA: Gordana Gadžić


GLUMI: Siniša Popović


GLAZBA: Darko Rundek


SCENOGRAFIJA: Miljenko Sekulić


KOSTIMOGRAFIJA: Elvira Ulip


DIZAJN SVJETLA: Saša Mondecar


FOTOGRAFIJE: Vladimira Spindler


ŠMINKA: Marija Bingula


GRAFIČKI DIZAJN: Sanja Boljević


IZRADA VIDEO MATERIJALA: Vid Begić


TEHNIČKO VODSTVO: Davor Popović


VODITELJICA MARKETINGA I PRODAJE: Katarina Subašić


IZVRŠNA PRODUCENTICA: Gordana Gadžić


PRODUKCIJA: Teatar Rugantino


 


TRAJANJE: 1 h i 10 min


 


Kad te ni´ko neće, uzet će te Lavčevića poduzeće.


(citat iz predstave i poznata splitska uzrečica)Natrag
scroll to top