Sretan vam 8. Mart - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Sretan vam 8. Mart


Međunarodni Dan Žena, simbol borbe protiv neravnopravnosti, seksizma i revizionizma


 

Međunarodni Dan Žena već tradicionalno se slavi 8. ožujka svake godine, kod nas se još uvijek popularno naziva "Osmi Mart".


Na današnji dan se slave žene diljem svijeta, njihovi ekonomski, socijalni i politički uspjesi.


Poštovanje, ljubav i priznanje - to su glavne riječi kojima se danas opisuje ovaj dan.


Ipak, može se primijetiti kako se, s godinama, sve više gubi osnovni značaj "Osmog Marta".


U početku se dan nazivao "Međunarodni Dan Radnih Žena", a obilježavao se kao socijalistički politički događaj - s vremenom dan je postao dio kulture mnogih zemalja, prije svega u Istočnoj Europi, Rusiji i zemljama bivšeg socijalističkog bloka.


Često se danas dan svodi na poklanjanje cvijeća, poneku lijepu riječ ili gestu - no, nekad je ovaj dan značio mnogo više, predstavljao je dan borbe, dan izlaska iz patrijarhalnih okvira reakcionarne povijesti koja je žene stoljećima tretirala kao građane drugog reda.


Kroz radničku i socijalističku borbu, ideju koja je po prvi puta, bez diskriminacije, ženu i muškarca tretirala kao jednako važna ljudska bića - žene su svojim angažmanom postigle brojne pobjede protiv nejednakosti, seksizma i drugih nepravdi koje su proizlazile iz neravnopravnosti spolova.


Danas, više no ikad, važno je podsjetiti kako sva prava, koja žene danas imaju, nisu bila jednostavno "data", za njih su se morale izboriti, a ta borba često je bila žestoka i teška.


Danas ponovno svjedočimo temeljitom revizionizmu koji ženu ponovno gura sve dublje u okove patrijarhalnog sistema. Žene se nerijetko predstavlja kao "objekt", njihov simbol često postaje predmet marketinških kampanja čiji je jedini cilj maksimizirati profit na temelju iskrivljene slike seksualnosti.


Ženama se agresivno nameće materijalistička potrošačka ideologija, još od malih nogu promoviraju im se vrijednosti koje sugeriraju kako se sve u životu svodi na fizičku ljepotu, praznu vanjštinu i podobnost "jačem" spolu.


Tzv. "ravnopravnost" koja se danas osigurava i zakonom, primjerice nužan broj žena u parlamentu itd., za većinu žena i njihovu ravnopravnost je obična farsa - jeftinim trikovima se ženama nastoji prikazati kako stalno napreduju, kako njihova "moć" jača iz dana u dan.


Stvarnost je znatno drugačija - žene su i dalje diskriminirane, slabije plaćene i manje zastupljene u gotovo svim važnim procesima.


Činjenica da na sceni vlada nekoliko "moćnih" žena zapravo ne znači ništa, štoviše, dovoljno je samo pogledati o kojim se ženama konkretno radi - neke od najmoćnijih žena političarki uvrede su za cijeli ženski rod."Dan Žena" prvi je puta proslavljen 28.2.1909. u SAD-u nakon deklaracije Socijalističke Partije SAD-a. U srpnju iduće godine organizirana je "Međunarodna konferencija žena" koja je prethodila sastanku Druge Socijalističke Internacionale iste godine u Kopenhagenu.


Inspirirani od strane američkih socijalista, njemački socijalisti Luise Zietz i Clara Zetkin predložili su proglašenje "Međunarodnog Dana Žena" kao dan borbe za jednaka prava i prava žena da glasaju.


Već iduće godine, 18.3.1911., dan je obilježen u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Diljem tadašnje Austo-Ugarske organizirano je čak 300 demonstracija. U Beču su žene masovno izašle na ulice i nosile transparente koji odaju počast žrtvama Pariške Komune.


1913. u Rusiji žene su proslavile dan zadnje nedjelje u veljači (prema julianskom kalendaru). 1917. u Sankt Petersburgu je obilježen "Dan Žena", zadnja nedjelja u veljači bila je tada, prema gregorijanskom kalendaru, 8. ožujak. Tada je izbila i "Februarska Revolucija".


Odmah nakon Oktobarske revolucije iste godine, Aleksandra Kollontai zatražila je od Lenjina da se službeno uvede "Dan Žena" što je i učinjeno.


Kada je dan kasnije postao i praznik, sovjetske vlasti dale su proglas u kojem je stajalo: "Praznik se proglašava u ime izvanrednih podviga sovjetskih žena u izgradnji komunističkog društva, u ime njihove obrane domovine za vrijeme Velikog Patriotskog Rata (op.a. Drugi svjetski rat), njihovog herojstva i nesebičnosti na fronti i u pozadini - Dan se također proglašava u ime doprinosa žena u jačanju prijateljstva među ljudima i u ime njihove borbe za mir".


Sramotno je da danas, tom iznimno bitnom danu, mnoge revizionističke skupine nastoje umanjiti važnost proglašavajući ga "reliktom prošlosti" i "ostavštinom komunizma". Zbog toga je "Osmi Mart", sve do nedavno, primjerice u Češkoj bio gotovo zaboravljen.


Borba žena za ravnopravnost, vlastito dostojanstvo i suverenost od izrabljivačke ideologije masovne potrošnje - koja svakodnevno ženu prikazuje na ponižen, seksistički i nepravedan način - esencijalan je faktor u borbi svih ljudi svijeta za oslobođenje, radnička prava i život slobodan od eksploatacije svih vrsta.


Od srca vam želimo sretan i ponosan "Međunarodni Dan Žena" svim našim sugrađankama, majkama, bakama, kćerima, djevojkama, studenticama, radnicama - onima s poslom, i onima na birou, domaćicama, zemljoradnicama i svim ženama međunarodno.Natrag
scroll to top