Veličanstvene jaslice u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Veličanstvene jaslice u Selcima


Ovakve jaslice Brač još vidio nije, nalaze se u mjesnoj župnoj crkva Krista Kralja u Selcima, malom mjestu na istoku otoka, a površina im je 60 metara četvornih.


 

Veličanstvene jaslice djelo su selačkoga kamenoklesara i građevinara, 39-godišnjeg Hrvoja Štambuka, koji je ove godine, pete otkad svojim kreativnim doprinosom uljepšava sumještanima božićne blagdane, odlučio još više poraditi na njihovu izgledu.

Pa je tako njegov rad ove godine dobio i žive palme, vodoskok, pustinju s povećanom kvadraturom... Dovoljno da s cijelog otoka u Selca tijekom blagdana pristižu Bračani, kako bi svojim okom vidjeli jasličko čudo u malome mistu.

- One su postale velika atrakcija, i baš san i ponosan i drago mi je da nam dolaze naši Bračani iz svih mista kako bi vidili šta smo napravili u crkvi. A velike su, lipe, i na njima san radija puna dva tjedna, svakodnevno, po cilo popodne i večer. Ima tu puno posla, svake godine radimo sve veće, sve se više širimo u crkvenom prostoru, sve više detalja dobivaju. Ma baš me taj rad na njima ispunjava velikom srićom - kaže Hrvoje Štambuk prisjećaju se prvih jaslica iz 2010., koje su brojile "svega" 30 kvadrata.

Jaslice od dva kubika daske

I tako malo pomalo, svake godine one su zauzimale sve pozamašniji teritorij, dobivale su putiće i mostove, brda i šumice, mlinicu na struju... Ovogodišnje su "pojele" dva kubika daske, u prijevodu pun kamion, pa kubik bračkog kamena, još jedan pijeska. Tu je i 40-ak kvadrata bračke mahovine, a tek papira....

- Papir služi za pravljenje brda, nekih konstrukcija u prostoru, ali to nije običan papir, nego onaj od vrića za brašno, karton, kojeg farban u potrebnu boju, pa gužvan i onda gradin. Imamo i pumpu kojom se voda diže s brda, pa se napravi vodoskok. Tu su i fontane. Razne figure. Evo samo je u štalicu utrošeno metar kvadratni borovine, onda znate koliko su to velike dimenzije. Prekrasne su - veli s ponosom Štambuk.

Vrijedni i kreativni Selčanin potpisuje i neke od inovacija oko projekta selačkih žudija, ne krijući kako ima puno mašte kada su razne mještanske akcije u pitanju. I u ove blagdanske uveo je svoje sumištane, recimo Juru Nižetića koji mu je u realizaciji pomogao raznim idejama, te Tonča Dragičevića Belija, što mu zadnje dvije godine daje itekakve ruke u gradnji ovako pozamašnog djela.

- Jaslice će svoj ovogodišnji blagdanski život imat do kraja prvog miseca, do kraja kandalore, a onda ih skidamo i sve što se može sačuvati spremamo za narednu godinu. Sve se to pohranjuje u selačkoj crkvi, gore na katu, pa se konopima diže i spušta kada dođe trenutak njihove gradnje i rasklapanja. Lipe su za vidit puno, šteta da ih još više ljudi ne može posjetit - kaže selački konstruktor Hrvoje Štambuk.


Piše: Tanja Šimundić Bendić
Foto: Hrvoje ŠtambukNatrag
scroll to top