S ruskim bradama poklonili se Tolstoju - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

S ruskim bradama poklonili se Tolstoju


Tradicionalno okupljanje ispred Tolstojevog spomenika u Selcima


 

Obitelj i prijatelji Dmitrija Cerniseva tradicionalno odaju počat ruskom piscu Lavu Nikolajeviću Tolstoju ispred njegovog spomenika u Selcima na Braču, inače prvog koji je u svijetu podignut malo poslije piščeve smrti. 


Ove godine se obilježava sto godina od toga događaja, a 1914. godine bistu su izradili polaznici Klesarske obrtne škole, prema modelu češkoga kipara Jaroslava Barde i postavili se u središte parka u Selcima.


Ruski državljanin i veliki prijatelj Hrvatske, živopisni Dmitrij Cernišev, ugodno je bio iznenađen kada je, nakon što je kupio kuću na ovom kraju Brača, šetajući Selcima, ugledao bistu svog sunarodnjaka Tolstoja.


Vec niz godina on i njegova obitelj s prijateljima odaju počast velikom ruskom piscu postavljajući mu cvijeće te citajući ulomke najpoznatijih pisčevih djela.


Dmitrij se, kako kaže, posebno pripremio za stogodišnjicu, naručio je bijele brade u filmskom studiju u Moskvi po uzoru na onu Tolstojevu.


- I Tolstoju je lakse u ovoj prekrasnoj zemlji provoditi beskrajno vrijeme - kazao je Dmitrij među ulomcima iz piščevih romana na ruskom praćen glazbom bračkih cvrčaka.Natrag
scroll to top