Proslavljen veliki jubilej biskupa Slobodana &Sc" />
Proslava 25 godina biskupstva msgr. Slobodana Štambuka - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Proslavljen veliki jubilej biskupa Slobodana Štambuka i svečano otvoreno Selaško kulturno lito


 

U predvečerje uoči Gospe Karmelske, 15. srpnja, koja se u Selcima na Braču slavi kao nebeska zaštitnica, u crkvi Krista Kralja upriličen je prigodni program kojim je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk proslavio 25. obljetnicu biskupske službe u rodnoj župi. Na početku programa biskupa je pozdravila klapa Blaca s pjesmom "Tebe tražim, Bože moj", a zbor Krista Kralja otpjevao je skladbu "Neka je Bog prvi", Selčanina Siniše Vukovića.


 


Domaći župnik Jakša Rubinić čestitao je biskupu Štambuku srebrni jubilej biskupske službe, rekavši da je mons. Štambuk za svoje geslo uzeo riječi sv. Ivane Arške "Neka je Bog uvijek prvi poslužen". Podsjetio je na životni put mons. Štambuka te istaknuo da je svećenički red primio u Selcima 3. srpnja 1966. godine. "Kroz biskupsku službu posebnu je ljubav i brigu pokazivao prema svojoj rodnoj župi koja slavi Gospu Karmelsku, a koju biskup Štambuk rado štuje. Istaknuo se u brizi za duhovna i materijalna dobra povjerene mu biskupije", rekao je selački župnik. Darovao je, zatim, biskupu sliku Marije s djetetom Isusom.


 


U ime stanovnika toga bračkoga mjesta čestitku biskupu izrekao je načelnik općine Ivan Marijančević. "Molimo zagovor Gospe Karmelske da Vam podari zdravlje i snagu kako biste i nadalje vodili našu biskupiju. U ime svih mještana iskreno Vam čestitam Vašu obljetnicu", rekao je načelnik, uručivši biskupu repliku kapelice Sv. Nikole izrađenu od bračkoga kamena.


 


U zahvalnoj riječi hvarski biskup poručio je kako proslavu 25. obljetnice povjerene mu službe doživljava kao čašćenje svoga rodnoga mjesta, zahvalivši prije svega svojim roditeljima, ocu Josipu i majci Perici na svemu što su ga naučili u životu. Uz župni zbor Krista Kralja nastupio je i Dječji zbor pod vodstvom s. Ines Elek, kao i biskupov brat Juro recitiravši pjesmu "Procesijun". Dječji zbor na kraju je darivao biskupa s 25 žutih ruža, a biskup je nakon iskazane radosti prema djeci položio darovane ruže u podnožju Gospina kipa.Nakon programa u crkvi uslijedio je koncert puhačkoga orkestra KUD "Hrvatski sastanak 1888" iz Selaca i klape Blaca iz Nerežišća koji je održan na Pijaci kao uvod u bogati kulturni program ovogodišnjega ljeta. Sudionike koncerta među kojima su bili biskup - slavljenik u pratnji generalnoga vikara don Stanka Jerčića, pozdravio je selački načelnik, zaželjevši svima ugodne ljetne dane.


 


I za kraj ovoga našega raporta iz Selaca nekoliko podataka iz biografije našega biskupa:


Biskup Slobodan Štambuk rođen je 1. ožujka 1941. godine u Selcima. Za svećenika je zaređen 3. srpnja 1966. godine. Pastoralno je djelovao u župama Pražnice i Gornji Humac, zatim u župama Vrisnik, Pitve, Svirče i Vrbanj na Hvaru i opet na našemu otoku u župama Nerežišća, Supetar i Škrip. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 30. ožujka 1989. za biskupa naše trootočke biskupije. Zaređen je za biskupa u hvarskoj katedrali 30. travnja 1989. g., po rukama tadašnjega apostolskoga nuncija za cijelu Jugoslaviju mons. Gabriela Montalva. Pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji vodio je Vijeće za pomorce i istodobno se brinuo za Rome, zatim je vodio Vijeće za turizam, a još uvijek predsjeda Vijećem za misije.


 


TEXT BY: Jadran Bašić


http://braconline.blogspot.comNatrag
scroll to top