Otvorenje galerije Ursić u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Otvorenje galerije Ursić u Selcima


U sklopu trodnevnog programa proslave blagdana Gospe Karmelske u Selcima otvorena galerija Ursić, pučiškog župnika don Andra Ursića


 

 


U sklopu nadolazeće svetkovine Gospe Karmelske koja se slavi kao naslovnica župe Selca, 14. srpnja otvorena je jedinstvena Galerija Ursić svećenika Andra Ursića iz Selaca u sklopu njegovih selačkih dvora. U ambijentu mira i tišine koju nude Selca, brojni Selčani, ali i Pučišćani o kojima je duhovna briga povjerena svećeniku Andru Ursiću, okupili su se pred galerijom koju je otvorio generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić. Pozdravljajući okupljene posjetitelje, posebno one koji žive izvan Selaca, a čiji su korijeni vezani uz tu župu, svećenik Ursić izrazio je radost što su svojom nazočnošću potvrdili kako je svima potrebna kultura srca.

 

Predstavio je ukratko uređenu galeriju, rekavši kako su u njoj sabrane slike i skulpture poznatih umjetnika koje su mu donirane kroz dugi pastoralni rad, posebno u župi sv. Petra u Supetru. Tako su u galeriji pohranjena djela čiji su autori: Mile Skračić, Mato Jurković, Mladen Čulić, Heidi Felber, Toni Franović, Tomislav Ostoja, Vinko Barčević, Zlatan Vrkljan, Matko Trebotić, Arvin Norenda, Vasilije Jordan. Od bračkih slikara donirali su slike Ivo Petrović Mikelanđelo, Petar Damjanović, Josip Raić i Uroš Kolimbatović. Osim slika uvaženih slikara, u galeriji su izložene i darovane skulpture, i to Tomislava Ostoje, Pere Jakšića i Sandre Nejašmić-Pirnat. U galeriji će se, među stalnim postavom, naći i kućni i poljoprivredni alati, zatim ostaci barila i kaca, kao i nekoliko oružja s povijesnim vrškom koplja iz 5. stoljeća, a što je dar Jurja i Veronike Razmilić.

 

 

U ležernom programu koji je osmislio voditelj galerije Selčanin Ursić, otvorena je i izložba skulptura akademskih kipara otoka Brača čija su djela postavljena u predvorju galerije. Zainteresiranoj javnosti radove su izložlli: Paško Čule, Pero Jakšić, Sandra Nejašmić-Pirnat, Janez Pirnat-Nejašmić, Đani Martinić, Emil Trutanić i Ivan Jakšić. U prigodi otvaranja galerije bračkoga svećenika, minijaturu selačke crkve Krista Kralja izložio je Josip Radić iz Pučišća, dok je maketu jedrenjaka uz ribu izložio Mili Šantić iz Postira. Sve su nastupom osvježili župni zbor Krista Kralja iz Selaca i muška klapa Volat iz Pučišća. Vrijedi istaknuti da su zanimljivoj večeri spoja kulture i vjere nazočili načelnik Selaca Ivan Marijančević i Pučišća Marino Kaštelan. Druženje u ambijentalnom prostoru starih kućica don Andrinih dvora nastavljeno je uz zakusku i po koju pjesmu raspoložene pučiške klape.

 

 

 

TEXT BY: Jadran Bašić

 


http://braconline.blogspot.comNatrag
scroll to top