Župa sv. Martina u Sumartinu svečano je u nedjel" />
100. obljetnica Župne crkve u Sumartinu - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Župa sv. Martina u Sumartinu svečano je u nedjelju 10. studenoga proslavila blagdan nebeskoga zaštitnika i naslovnika župne crkve.


 

Ovogodišnja proslava bila je u znaku 100. obljetnice župne crkve Sv. Martina koja je dovršena i blagoslovljena za bogoslužje 1913. godine, čiji je kamen temeljac postavljen g. 1911. Uz proslavu obljetnice postavljen je novi kameni oltar i ambon koje je izradio akademski kipar fra Duje Botteri. Središnja proslava župne svetkovine i obljetnice tamošnje crkve započela je svečanom procesijom ulicama toga primorskoga bračkoga mjesta u kojoj su kip sv. Martina nosili sumartinski čuvari Božjega groba. Svečano misno slavlje predvodio je hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Stankom Jerčićem, bračkim dekanom Tonijem Plenkovićem, gvardijanom franjevačkoga samostana i župnikom fra Dušanom Džimbegom, ostalim franjevcima iz sumartinskoga samostana i nekoliko bračkih svećenika.


 


Pozdravljajući vjerničko mnoštvo u ispunjenoj crkvi, biskup Štambuk izrazio je radost zbog proslave obljetnice crkve, podsjetivši da je sumartinska crkva bila svjedokom triju ratova, I. i II. svjetskoga rata te Domovinskoga rata. Biskup Štambuk u homiliji referirao se na tekst iz Knjige Psalama "I vrabac sebi log nalazi, i lastavica gnjezdašce gdje će položiti mlade svoje: a ja žrtvenike tvoje, Gospodine nad Vojskama, Kralju moj i Bože moj!" ustvrdivši da je sumartinska crkva "sveto gnijezdo" tamošnjih žitelja: "Iz ovoga gnijezda i majka i otac uče svoje dijete. Kao što je dijete izišlo iz gnijezda ljubavi oca i majke, tako je i župna crkva gnijezdo učenja međusobne ljubavi. Nije li šteta da se u ovomu svetom gnijezdu ne nađe svako dijete? Ovo gnijezdo vaša je kuća, vaš dom; ovdje se odgajate, ovdje upoznajete Božje zapovijedi, slavite sveta otajstva. Ovdje ulazite kako biste se ohrabrili i ojačali vašu vjeru." Čestitajući župljanima njihovu svetkovinu, na poseban način obljetnicu njihove crkve, biskup je izrazio nadu da proslava neće biti poticaj samo za materijalnim obnovama crkvenoga prostora, nego i za osnaženje ljubavi prema crkvenomu prostoru.


 


U nastavku homilije mons. Štambuk osvrnuo se i na postavljanje novoga kamenoga oltara i ambona u neposrednoj blizini oltara, ustvrdivši da je "ambon učionica, a crkva sveto Božje sveučilište": "Ovdje učite onu vertikalu ljubavi prema Bogu, ali i horizontalu kroz ljubav prema čovjeku. Ovdje učite voljeti čovjeka, ljubiti domovinu. S ove katedre slušajte Božju riječ i po njoj živite", poručio je vjernicima, zamolivši sv. Martina da zagovara Sumartinjane u obnovi njihove vjere. Nakon homilije biskup Štambuk blagoslovio je obnovljenu crkvu i okupljene vjernike te u liturgijskom obredu posvetio novi kameni oltar koji je zajedno s ambonom izrađen u klesarskoj radnji Branimira Marovića u Mravincima.


 


Na kraju misnoga slavlja svečano je objavljena povelja o posveti crkve u kojoj biskup Štambuk određuje da se u tamošnjoj župi svake godine na dan posvete crkve i novoga oltara slavi spomen na posvetu kao svetkovina. U zahvalnoj riječi župnik fra Dušan Džimbeg čestitao je župljanima svetkovinu i obljetnicu, istaknuvši da je obnova župne crkve ostvarena zaslugom svih župljana. Izrazivši ponos sudjelovanjem župljana u obnovi crkve i organizaciji proslave, posebno crkovinara Nikice Borojevića, župnik Džimbeg napomenuo je kako troškovi poduzete obnove prezbiterija iznose oko 180.000 kn. Posebno je pozdravio mons. Štambuka, zahvalivši mu na materijalnoj i duhovnoj brizi prema župi. Skladnim pjevanjem liturgijsku proslavu uveličao je župni zbor Sv. Martina pod ravnanjem fra Milana Jašića i Sofije Borojević. Natrag
scroll to top