Na početku nove školske godine Općina Sel" />
Projekt "Biti vidljiv - biti sigurniji" - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Na početku nove školske godine Općina Selca će svim polaznicima vrtića i Osnovne škole pokloniti krijesnicu. To je naš mali doprinos sigurnosti djece u prometu. Podjela darova će biti sredinom 9mj.


 

Što je krijesnica?


Krijesnica je obasjavač za pješake, jednostavno sigurnosno sredstvo koje se drži u ruci prilikom šetnje po mračnim uvjetima.


 


Obasjavač za pješake "KRIJESNICA", prvi u sigurnosti pješaka u prometu noću, po mraku i danju za slabije vidljivosti (kiša, magla, snijeg). KRIJESNICA je svijetleći predmet (privjesak) koji se upotrebljava za zaštitu pješaka u cestovnom prometu za slabije vidljivosti.

 

Krijesnica dolazi u četiri oblika: krug, kvadrat, medo i kornjačica; te u pet boja: bijela, žuta, narančasta, zelena i plava.

 

 


 


Refleksija, koja je glavna karakteristika Krijesnice, je "pojava vraćanja ili odbacivanja svijetla natrag od površine prema izvoru svijetla". Visoko kvalitetan retroreflektor vraća 95% odaslanog svijetla fara vozila. To znači da uvijek kada nosite Krijesnicu (retroreflektor) Vi ste vidljivi oko 150 metara od kratkog svijetla i oko 300 metara od dugog svijetla.

 

To vozaču daje dovoljno vremena da prepozna svako kretanje uz rub ceste, malo uspori i sigurno prođe kraj Vas. Ako ne nosite Krijesnicu vozač Vas teško može primijetiti na udaljenosti većoj od 25 metara, što je minimalna duljina kočenja za vozilo koje se kreće brzinom od 50 km/h.

 

ZA SIGURNOST U PROMETU KORISTITE KRIJESNICU, OBASJAVAČ ZA PJEŠAKE

UPOTREBOM KRIJESNICE PJEŠAK JE 10 PUTA SIGURNIJI NEGO BEZ NJE

UČINIMO ŽIVOT PJEŠAKA I VOZAČA SIGURNIJIM I JEDNOSTAVNIJIM

 Zašto koristiti krijesnicu?


 


Pitanje koje si najčešće postavljamo glasi: Zašto bih trebao/la nositi Krijesnicu?

Naš odgovor uvijek je isti: BITI VIDLJIV - BITI SIGURNIJI!

 

Jednostavno rečeno, trebali biste nositi Krijesnicu - obasjavač za pješake uvijek kad idete u šetnju po mraku i u drugim uvjetima slabije vidljivosti.

Bez Krijesnice vozaču je teško primijetiti Vas, kako u naselju tako i van naselja.

 

Sigurnost pješaka od najveće je važnosti od sumraka do svitanja. Rizik od nezgode raste po mraku i nema garancije da ćete biti vidljivi vozaču, čak ni s uličnom rasvjetom.

Najviše nezgoda pješaka događa se u naseljenim i urbanim područjima, gdje gotovo uvijek svijetli ulična rasvjeta od zalaska sunca. Ulična rasvjeta pomaže Vam da vidite kuda hodate, ali to ne znači da ste jako vidljivi.

 

U mraku ljudsko oko teško raspoznaje kontraste, čak i na dobro osvijetljenim cestama.

Kada kiši i cesta je mokra, sve postaje još tamnije. Efektivnost ulične rasvjete je manja od uobičajene, objekti se teže razabiru i Vaš se rizik odjednom uvelike povećava.

 

Ovo su samo neki od razloga ZAŠTO biste trebali nositi Krijesnicu, jer... BITI VIDLJIV - BITI SIGURNIJI.

 

I tu još nije kraj...

Šetanje psa navečer ili po mraku može biti opasna relaksacija za oboje: i za vlasnika i za ljubimca ako ih vozači ne mogu lako vidjeti.

Bez obzira na to kako dobro je dresiran Vaš pas, uvijek postoji mogućnost da se iznenada trgne prema neočekivanoj meti i na put nadolazećem vozilu.

 


 


Izvor: www.krijesnica.infoNatrag
scroll to top