Predstavljena knjiga don Stanka u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Predstavljena knjiga don Stanka u Selcima


Knjiga "Na slapovima evanđelja. Isusove prispodobe i novozavjetni hvalospjevi u stihovima" don Stanka Jerčića, rodom iz Pražnica, predstavljena je u ponedjeljak 12. kolovoza u Selcima


 

 


Riječ je o knjizi koju je objavio Glas Koncila, i podijeljena u dvije cjeline donosi prepjeve 45 Isusovih prispodoba i 15 novozavjetnih hvalospjeva te u dodatku Deset zapovijedi. Knjiga je već predstavljena u prostorima izdavačke kuće, ali i u župi Uznesenja Marijina u Jelsi gdje don Stanko vrši župničku službu.

 

 

 

Program predstavljanja don Stankove knjige započeo je pjesmom "To nije tajna" VIS Žeteoci koju je izveo pučiški župnik, rodom Selčanin, Andro Ursić. Pozdravljajući okupljene u predvorju stare župne crkve na Pjaci, bivši selački župnik izrazio je radost što može svoju novu knjigu predstaviti bivšim župljanima, zahvalivši svima koji su s njime surađivali u ostvarenju knjige. U ime Općine Selca prigodnu riječ uputio je novoizabrani načelnik Ivan Marijančević, zahvalivši don Stanku na knjizi koju je, kako je rekao, doživio poput "molitvenika na kraju dana." Pozvao je nazočne da u knjizi prepoznaju molitvenik koji će ih potaknuti da u žurbi svagdanjega života razmišljaju o Božjoj riječi.

 

Knjigu je, zatim, predstavio svećenik i književnik Anton Šuljić, ujedno i autor pogovora knjige, u kojemu, između ostaloga, stoji napisano: "Stanko Jerčić ovim je izborom i pjesničkom formom pobrao ono najbolje iz novozavjetnih spisa. On preriče, ili još bolje prepjevava doslovnost Isusova izričaja. Dok je većina od nas u Kristovim riječima i djelima tražila nadahnuća za novo čitanje ponajprije Kristovih poruka, a onda i za razumijevanje svijeta, ljudi i samih sebe, dotle je ovo Jerčićevo pjevanje posve u službi iskonskoga Kristova govora." Predstavljač je ustvrdio da do objavljivanja Jerčićeve knjige javnost nije imala takav način pjevanja evanđeoskih prispodoba i novozavjetnih hvalospjeva, pri čemu autor u evanđelje koje pjeva unosi poneku sliku ili reminiscenciju vezanu uz regionalni izričaj.

 


 

O knjizi je, zatim, govorio akademski slikar Branimir Dorotić iz Supetra, autorov prijatelj još od ranoga djetinjstva, koji je knjigu uredio ilustracijama. Autor ilustracija poznati je samostalni umjetnik koji je radio i izlagao kao slikar, ilustrator, karikaturist te istaknuti autor vitraja, čiji je zanačajan dio opusa vezan uz sakralne teme u različitim tehnikama. Izrazio je zadovoljstvo što je mogao surađivati s autorom knjige, nazvavši svoje ilustracije "darom prijateljstva".

 

Autor knjige objavio je niz članaka, eseja, duhovnih meditacija i pjesama u različitim časopisima i prigodnim edicijama. U glazbenom programu nastupili su svećenici Šuljić i Ursić s gitarama, a mlade župljanke program su osvježavale čitanjem izabranih tekstova iz Jerčićeve knjige. Promociji knjige nazočili su vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković, dok su od osoba iz javnoga života bili nazočni veleposlanik Hrvatske u Saveznoj Republici Brazil dr. Drago Štambuk, saborski zastupnik HDZ dr. Miroslav Tuđman i ostali posjetitelji.

 

TEXT BY: Jadran Bašić http://braconline.blogspot.comNatrag
scroll to top