U Selcima održan sabor Štambuka - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

U Selcima održan sabor Štambuka


Selca na Braču bila su u subotu 10. kolovoza mjesto brojnih susretanja, druženja i sadržajnoga programa, uz događaj proslave 300. obljetnice dolaska prvoga Štambuka u Selca.


 

 


Selca na Braču bila su u subotu 10. kolovoza mjesto brojnih susretanja, druženja i sadržajnoga programa, uz događaj proslave 300. obljetnice dolaska prvoga Štambuka u Selca na Braču kada je upriličen cjelodnevni sabor Štambuka na koji se okupilo nekoliko stotina Štambuka iz domovine i svijeta. O toj obljetnici dolaska prvoga Selčanina na Brač Antonina zvanoga Stambucco, koji je rođen u Pragu, a pristigao je kao mladić galijom iz Venecije, okupili su se njegovi brojni potomci prisjetivši se vrsnog majstora koji je u Selcima, ali i na cijelom otoku, razvio kamenoklesarsku djelatnost po kojoj je Brač nadaleko poznat. Dovoljno je prisjetiti se bračkoga kamena u zgradi UN, kao i Bijele kuće u Washingtonu.

Sudionici cjelodnevnoga programa okupili su se na početku u župnoj crkvi Krista Kralja u kojoj je hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk predvodio svečano misno slavlje u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Stankom Jerčić, selačkim župnikom Jakšom Rubinićem i svećenicima rodom iz Selaca: Sinišom Štambukom i Androm Ursićem. Pozdravljajući sudionike sabora, posebno Štambuke koji su pristigli iz različitih dijelova svijeta, župnik Rubinić izrazio je radost što su se okupili u velikomu broju u njihovim Selcima kako bi u radosti proslavili veliku obljetnicu dolaska prvoga Štambuka na otok Brač. Zaželjevši svima ugodan boravak u Selcima pozvao ih je da i nadalje radosno žive i djeluju u narodu, društvu i po cijelomu svijetu.

 

U uvodnoj riječi, pozdravljajući okupljene Štambuke, biskup Štambuk izrazio je radost što može slaviti euharistiju za sve one koji su obogatili povijest Selaca, ali i Brača i svijeta. Pozvao je okupljene na molitvu zahvale za dar života te za Božji blagoslov na putu života i djelovanja. U homiliji je posebno istaknuo trojicu istaknutih Štambuka koji su, prema njegovim riječima, zaslužni za povijest toga selačkoga roda. "Pohodio sam grob Vjenceslava Štambuka, vrlo originalnoga, pametnoga i zauzetoga čovjeka, koji je posebno povezan s novom župnom crkvom. Na njegovu grobu piše: ´Sve što nije vječno, ništetno je.´ Treba reći hvala na toj poruci, upućenoj i nama Štambucima, ali i ostalim ljudima ovoga mjesta. Sve što nije vječno ne zavrijeđuje našu posebnu pažnju. Pohodio sam, zatim, Slavka Štambuka, dugogodišnjega selačkoga župnika na čijemu grobu piše: ´Molite i radite´, čime je preuzeo benediktinski slogan. Dragi Štambuci, molite i radite! Neka se te dvije odrednice našega života sklope u jednu životnu stvarnost. I na kraju htio bih istaknuti svoje roditelje, posebno oca Josipa kao dugogodišnjega zvonara i sakristana. Želim poručiti da se kršćanin i katolik prepoznaje gdje god se nalazi; i u Splitu i u Zagrebu, i u Čileu i u Kaliforniji, ali i u Selcima", rekao je, uz ostalo, hvarski biskup, istaknuvši da su kršćani katolici pozvani biti prepoznatljivi po vjeri.

 

"Budite dostojni svojih prethodnika, dostojni onih koji su izgrađivali i oplemenjivali ovo mjesto. Časna povijest ovoga mjesta poziva nas na molitvu i na izražavanje priznanja svima onima koji su ga s ljubavlju gradili", rekao je mons. Štambuk. Zahvalio je svim Štambucima, posebno onima koji su iz dalekih krajeva došli na proslavu, poručivši: "Ne zaboravimo kamo smo krenuli, odakle smo krenuli i kamo nam je cilj. Ostavite iza sebe dobre tragove." Na kraju misnoga slavlja biskup Štambuk u pratnji vikara Jerčića došao je do groba biskupa Andre Štambuka, koji je hvarskom biskupijom upravljao 1955. godine, gdje je predvodio molitvu za sve preminule.

 

 

 

Nakon liturgijskoga programa u župnoj crkvi uslijedio je kulturno - zabavni program na selačkoj Pjaci. Na malomu Palacu u nazočnosti brojnih posjetitelja otkrivena je spomen ploča u čast dolaska prvoga Štambuka s natpisom: "Pristavši na Brač mletačkom galijom Vendramin 1710. prvi Štambuk mistro Antonio iz grada Praga, začetnik je graditeljske dinastije koja razvija klesarsku djelatnost što preporodi Selca i zadivi svijet." Otkrivajući spomen ploču veleposlanik Hrvatske u Brazilu, liječnik, pjesnik i esejist, dr. Drago Štambuk osvrnuo se ukratko na povijest nastanka i razvoja imena Štambuk ustvrdivši da je povijest toga imena prava europska stvar. Istaknuo je, pri tom, da su Štambuci dali veliki doprinos Selcima, Braču, ali i domovini. "Štambuci su potvrda da je moguće biti domoljub i kozmopolit. Sjećajte se svojih korijena, budite ponosni na njih, budite dostojni i ponosni članovi roda i domovine", poručio je, uz ostalo, dr. Štambuk.

 

 

Program je, zatim, nastavljen pred zgradom "Hrvatskoga sastanka" na Pjaci gdje je otvorena izložba klesarskoga alata (Jura, zvanoga "Čiča"), zatim, radova u kamenu (Bruna, zvanoga "Mišin", Slavena Š.), fotografija, postera, zatim prigodnih majica s logotipom "Štambuk 300" (Danijela i Tamara Š.) te drugih proizvoda, a posebni interes posjetitelja bile su karikature Davora Štambuka, njih četrdeset, otvorene pod nazivom "Lišo, bez punta". Moderator programa bio je predsjednik Udruge "Štambuk" dr. Dario Štambuk, koja je ujedno organizirala program uz pomoć  Općine Selca i Turističke zajednice. Prijepodnevni program obilježilo je i zajedničko fotografiranje svih nazočnih Štambuka i članova njihovih obitelji pred crkvom Krista Kralja.

 

TEXT BY: Jadran BašićNatrag
scroll to top