Svečano otvorena vrijedna izložba u Sumartinu
Pčela, čovjek, med i vosak... - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Svečano otvorena vrijedna izložba u Sumartinu


 

Pčela, čovjek, med i vosak


u tradicijskoj kulturi Dalmacije


 


U tradicijskoj kulturi pčela se drži za svetu i blagoslovljenu životinjicu, jer ju je Bog stvorio da se ljudi na nju ugledaju u radu, čistoći i mudrosti. O pčelama se ne govori „crkle su" ili „krepale su" nego „umrle su". Poštovanje joj se iskazuje zbog meda koji ona daje čovjeku, a još više zbog voska od kojega se prave svijeće za crkvu i razne crkvene obrede. Sve do otkrića mikroskopa i njegova usvavršavanja, kada su se zannstvenici počeli baviti anatomijom pčele (17. stoljeće) vjerovalo se da se pčele razmnožavaju samooplodnjom - partenogenezom. Zbog tog se vjerovanja pčela držala svetom životinjicom, kao med i vosak, pa je postala simbolom Marijina plodnog djevičanstva. Stoga se u narodu drži da je grijeh ubiti pčelu, a onoga tko bi to učinio mogle bi snaći velike nevolje u svakom radu. Pčele, bilo divlje ili odbjegli rojevi , nastanjivale su se u prirodi u šupljinama stijena, zemlje, drveća, o čemu nam potvrđuju mnogi toponimi u Dalmaciji: Čeline, Pčelinje, Stine, Medene Stine i sl.Pčelinjaci su se štitili i od uroka, jer je u narodu uvriježeno vjerovanje u zle oči koje mogu nanijeti zlo ljudima i životinjama, pa i pčelama. Da bi pčelar svoje pčele obranio od zla i uroka, stavljao je uz pčelinjak razne predmete za koje se u narodu vjeruje da imaju apotropejsku moć te da mogu odbiti zlo od pčela svraćajući pogled na sebe.Dalmatinski med poznat je i cijenjen od antičkih vremena... Med se upotrebljavao u prehrani, u tradicijskoj medicini, a imao je i svoju ulogu i u nekim običajima. U unutrašnjosti ruralne Dalmacije nisu se pripravljali kolači s medom već bi npr. puru prelili medom ili bi uštipke umakali u med, dok je u priobalju i na otocima korišten za pripremu slastica. Najpoznatiji su paprenjaci koji se i danas pripravljaju na Hvaru, bucolaji te razne vrste medenjaka.


mr.sc. Dinka Alaupović - Gjeldum


 


Izložbu autorice Dinke Alaupović - Gjeldum otvorio je uz par prigodnih riječi općinski načelnik Ivica Škrpaca, koji se je zahvalio Etnografskom muzeju u Splitu, Ministarstvu kulture RH, konzervatorskom odjelu u Splitu te institutu za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba što su nam ustupili ovu vrijednu izložbu o pčelarstvu u tradicijskoj kulturi Dalmacije.


Posjetitelju su mogli degustirati domaći med naših vrijednih pčelara (gosp. Borojević i Štambuk iz Sumartina) kolače spravljene od meda i poznatu medicu (rakiju od meda).


Izložba je otvorena do 13. siječnja te vam svakako preporučamo da je pogledate u izložbenoj dvorani Franjevačkog samostana.


 


 


 


 


 


 Natrag
scroll to top