Na poziv biskupa hvarsko-bračko-viškog, m" />
Glazba na Hvaru - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Na poziv biskupa hvarsko-bračko-viškog, msgr. Slobodana Štambuka, Puhački orkestar KUD-a "Hrvatski sastanak 1888" sudjelovao je u glazbeno-liturgijskoj svečanosti u gradu Hvaru!


 

Na poziv biskupa hvarsko-bračko-viškog, msgr. Slobodana Štambuka, Puhački orkestar KUD-a "Hrvatski sastanak 1888" sudjelovao je u glazbeno-liturgijskoj svečanosti na uočnicu blagdana Svetog Stjepana Prvomučenika, koji se ujedno slavi i kao Dan Grada Hvara i kao zaštitnik Hvarske biskupije.


 


Ordinarij Slobodan Štambuk, inače Selčanin, osigurao je putne troškove za cijeli orkestar i organizirao okrjepu prije i večeru nakon nastupa.


Naš je orkestar, pod dirigentskim vodstvom Siniše Vukovića, u desnom brodu katedrale sv. Stjepana odsvirao nekoliko nabožnih kompozicija, nakon čega je biskup Štambuk pozvao orkestar da odsvira još jednu skladbu pred glavnim oltarom prvostolnice, sučelice publici i brojnim visokim gostima iz hijerarhije Crkve u Hrvata. Bijahu nazočni msgr. Marin Barišić, biskup splitsko-makarski, msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski, msgr. Mate Uzinić, biskup dubrovački i msgr. Ivan Milovan, biskup porečko-pulski u miru. Od ostalih crkvenih uglednika svečanosti su nazočili msgr. Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije, zatim don Toni Plenković, prvi svećenik Bračkog dekanata i katedralni župnik don Mili Plenković, te selački župnik don Jakša Rubinić i brojni drugi svećenici Hvarske biskupije i bogoslovi što joj pripadaju. 


Puhački orkestar KUD-a svirao je prigodni sakralni program po završetku pjevane Večernje što ju je predvodio biskup Slobodan, kojoj je bio sudionikom i hvarski gradonačelnik Pjerino Bebić. Selački orkestar pratio je i predsjednik KUD-a, gospodin Ivan Marijančević, ujedno i donačelnik Općine Selca, a u Hvar je doputovalo i nekoliko Selčana te članova župskog mješovitog Zbora Krista Kralja.


Po završetku nastupa Orkestra u katedrali, isti je izveo prigodni program sa zabavnim skladbama pred više stotina Hvarana i njihovih gostiju ispred prošpetive stolne crkve hvarskog biskupa. U tom mini-koncertu sudjelovala je i novoobnovljena hvarska limena glazba, pod vodstvom maestra Tonija Domančića, a program su pratili i prije imenovani crkveni velikodostojnici.


 


 


Nakon zajedničke večere, selački svirači su autobusom putovali do Jelse, odakle su prema Bolu isplovili na brodu "Gianni" Jelšanina Bože Gamulina, te su poslije ponoći vlastitim automobilima stigli doma na počinak. Zahvaljujemo se franjevačkom samostanu Gospe od Milosti u Hvaru, i fra Joakimu Jakiju Gregovu, koji je pružio utočište i prenoćište našim selačkim "Splićanima" (Siniša Vuković, Božidar Nižetić, Toma i Šime Jakšić), koji su se ujutro morali pojaviti na radnom mjestu u Splitu, školskoj klupi ili u predavaonici na fakultetu.Natrag
scroll to top