Folklorni ansambl Kraluš u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti


Selca, 7. kolovoza 2012. (utorak) - Selačka pijaca s početkom u 21 h


 

Osnivačka skupština KUD-a „KRALUŠ" održana je 6. Rujna 1981. godine i od tada je društvo registrirano te djeluje pod tim imenom sve od danas.


 


U periodu od 1981. do 2011. ostvareno je ukupno 320 nastupa i smotri diljem Hrvatske i u inozemstvu. Inozemne turneje i nastupi  su bili Belgija, Bosna i Hercegovina (2x), Bugarska, Italija (3x), Kanada, Mađarska (2x), Poljska i Turska.


Danas KUD „Kraluš" broji stotinjak članova koji rade  u 4 plesne sekcije (2 dječje, ansambl i veterani) i jednoj tamburaškoj sekciji. Kvaliteta njihovih izvedbi je na visokoj razini zahvaljujući stručnim voditeljima, o čemu svjedoče brojna priznanja i visoke ocijene, često puta, vrlo strogih folklornih kritičara. Lijepa dvorana društvenog doma gdje se održavaju probe,  također pridonosi dobrom i kvalitetnom radu našeg KUD-a.


KUD Kraluš izvodi koreografirani i izvorni folklor. Društvo ima bogat arhiv koreografija i napjeva iz cijele Hrvatske. Tako se na repertoaru nalaze plesovi i pjesme Stupnika, Međimurja, Hrvatske Posavine, Zeline, Brdovca, Sv. Nedjelje, Hrvatskog Zagorja, Hrvata Bunjevaca, Like, Vrlike, Hvara, Ražanca, Cresa, Linđo i dr.


Društvo također ima bogat fundus nošnji, instrumenata i ostale potrebne opreme.


„Kraluši" su izdali i dva nosača zvuka s folklornim napjevima.


Predsjednica KUD-a Kraluš je gđa. Nada Ćuk. Voditelj ansambla je Boris Harfman, voditeljica dječjih sekcija Nataša Gluić, veteransku sekciju vodi Tomica Horvatinec a tamburaški sastav društva vodi Zoran Jakunić. Svega ovog naravno ne bi bilo da kroz čitavo vrijeme djelovanja KUD-a nije bilo financijske potpore i podrške Općine Stupnik.


 


 Čuvanje i njegovanje narodne baštine koju su nam ostavili naši djedovi i bake je bio i ostaje trajni zadatak članova KUD-a Kraluš.


 
Natrag
scroll to top