Pozivamo vas na monodramu Roberta Kurbaše" />
Robert Kurbaša u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Pozivamo vas na monodramu Roberta Kurbaše, u Selcima 27.07.2012. (petak) s početkom u 21 h u prostoru ispred stare crkve!


 

Ispit savjesti


Monodrama prema prozi Tina Ujevića u izvedbi Roberta Kurbaše


scenska prilagodba, režija i gluma: Robert Kurbaša
glas duše: Jelena Bosančić
stručni suradnik: Tomislav Najev
autor glazbe: Miki Nopling
kostimografija: Marta BuzolićMonodrama Ispit savjesti dio je autorskog projekta glumca Roberta Kurbaše, koji uz to što se pojavljuje na sceni, potpisuje scensku prilagodbu i režiju.


Kralježnica predstave je istoimeni esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević - o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stavrnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću - ispit savjesti koji glumca, ali i gledatalja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti.


 


U promišljanju, vječnom propitivanju smisla vlastitog postojanja, iz tjeskobe, spoznaje i samospoznaje, iz glumca izvire zrelost i svevremenost svojstvena Ujevićevoj riječi. I to je ono što povezuje vječnog Ujevića i mladog Kurbašu. I to je ono što drži pozornost, jer prodire duboko i prisiljava na suočavanje sa svojom nutrinom. A ovdje nisu na ispitu samo pisac i glumac, već na čudesan način koji nudi kazališna igra, na scenu pristupa i svaki gledatelj, pa Kurbašin Ispit savjesti postaje vrtlog mnogih savjesti s jasnim ciljem - učiniti nas boljim ljudima.Intimnom ugođaju predstave pridonose i stihovi koji poput glasa iz našeg unutarnjeg svijeta, glasa duše, odzvanjaju scenom, našim srcima i umom. Eho je i CD Ispit savjesti, svojevrsni soundtrack predstave.Natrag
scroll to top