Na poziv bivšeg selačkog župnika, don Sta" />
Koncert Zbora i Glazbe u Jelsi - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Na poziv bivšeg selačkog župnika, don Stanka Jerčića, župski Zbor Krista Kralja i Puhački orkestar KUD-a "Hrvatski sastanak 1888" iz Selaca gostovali su ove Nedjelje u Jelsi!


 

Na poziv bivšeg selačkog župnika, don Stanka Jerčića, župski mješoviti pjevački Zbor Krista Kralja i Puhački orkestar KUD-a "Hrvatski sastanak 1888" iz Selaca gostovali su u nedjelju 10. lipnja u Jelsi na otoku Hvaru.


Uplovljavajući u jelšanski porat na brodu "Gianni", vlasnika Božidara Gamulina iz Jelse, orkestar je s nekoliko koračnica uveseljavao Jelšane i njihove goste, a iskrcavši se na rivu u promenadi je odsvirano još nekoliko efektnih marševa.


 


 


 


Tijekom služenja svete mise u župskoj crkvi Uznesenja Marijina, koju je predvodio mons. Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije, Zbor Krista Kralja pjevao je Misu Gospe od Karmena koju je, prema selačkim pučkim crkvenim napjevima, skladao njegov voditelj Siniša Vuković i posvetio je 20. obljetnici biskupstva msgr. Slobodana Štambuka (2009.), također Selčanina. Za orguljama je bio naš neumorni Pero Bošković - Pošćer.Po završetku liturgijskog bogoslužja Zbor i Puhački orkestar održali su koncert prigodno naslovljen: "Gospi u pohode". Nakon poletnih Dixie parade i Eviva Espana selački su glazbari premijerno izveli skladbu Abba Gold, koju čine četiri evergrina popularnog švedskog pop-sastava. To je, također, jedno od najkompleksnijih djela koja je ovaj orkestar savladao i izveo u svojoj dvodesetljetnoj povijesti! Zbor Krista Kralja otpjevao je a capella Vukovićeve kompozicije Svetom Ocu i Himnu Krista Kralja (za prvu je stihove napisao don Stanko Jerčić).


 


Prema kraju koncerta svi izvođači zajedno izveli su poznati Zbor Židova iz Verdijeve opere Nabucco, zborsku ariju i sirtaki iz baleta Grk Zorba Mikisa Theodorakisa, te Selaške kolendre O Marijo, slavna djevo, selačke napjeve što ih je zapisao i orkestrirao dirigent Siniša Vuković. Nakon prigodne riječi župnika don Stanka Jerčića, još je izvedena hrvatska marijanska himna Zdravo Djevo, kraljice Hrvata, u obradi maestra Dragana Smiljana, a na traženje publike kao bis ponovljen je "Va, pensiero" iz Verdijeva Nabucca.


 


Ovo je bilo ukupno treće gostovanje selačkih ansambala u Jelsi. Prvo su Zbor i Orkestar gostovali u sličnoj prilici na proljeće 2005. godine, a onda je muški dio Zbora Krista Kralja na Veliki utorak 2009. godine otpjevao iskonski selački napjev Muke po Mateju. Sva je prilika da će se tradicija nastaviti, osobito sudeći po prijemu publike koja je s puno emocija ispratila Selčane nakon koncerta. Natrag
scroll to top