Prigodnom svečanosti obilježeno je postavljanje " />
Svečano otkrivena ploča Nevi Kežić - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Prigodnom svečanosti obilježeno je postavljanje spomen ploče istaknutoj selačkoj pjesnikinji, prof. Nevi Kežić, na zgradi Osnovne škole!


 

 Na samom početku zamjenik načelnika Općine Selca, Ivan Marijančević pozdravio je sve prisutne te pročitao brzojav oca biskupa, Msgr. Slobodana Štambuka koji je izrazio zadovoljstvo što se postavlja spomen ploča Nevi Kežić te blagoslovio sve prisutne.


Učenici su izveli mali prigodni glazbeni program a nakon toga  okupljene su pozdravili u ime domaćina općinski načelnik  Ivica Škrpaca, prof. i ravnatelj osnovne škole Mario Španja, prof.


Prigodne govore su imali prof. dr. Lucija Puljak (po čijem izboru su uklesane riječi na spomen ploči), don Stanko Jerčić i prof. Gita Dragičević, svi iznimno bliski prijatelji  Neve Kežić.


Čast otkrivanja spomen ploče pripala je prof.dr. Luciji Puljak i prof. Mariu Španji., a odmah nakon toga gosp. Juro Štambuk pročitao je prigodnu pjesmu koju je napisao u čast današnje svečanosti.


Program je završen uz recital učenika osnovne škole koji su pročitali najpoznatije pjesme drage nam prof. Neve Kežić.


Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ove nadasve jednostavne, skromne  i dostojanstvene svečanosti, poštujući upravno na taj način Nevu Kežić i ono što je cijelog života predstavljala i bila.


Pred sam kraj svoga života iz tiska joj je izašla posljednja knjiga znakovitog naziva „Trpi ženski"  iz koje vam prenosimo izabrani odlomak!


...Da nisam znala trpjeti, i to, onako ženski, dosad bih se tisuće puta  rasula od boli. Nisam li žena satkana dijelom od Sunca, dijelom od ove surove Zemlje i kao takva nemam li i ja dovojno čvrstoće , volje, snage i hrabrosti da pokrenem svijet?... Nije li žena koja poznaje magiju stvaranja svijeta, odnjihavši čitavo čovječanstvo  u svom krhkom,slabašnom krilu...


Dio iz romana "Trpi ženski", Neve Kežić


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


  


  


  


 


  


  


 


  Natrag
scroll to top