6. i 7. siječnja puhački orkestar KUD-a i Zbor K" />
Božićno novogodišnji koncert u Selcima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

6. i 7. siječnja puhački orkestar KUD-a i Zbor Krista Kralja zajedno su izveli dva koncerta i to u Nerežišćima i Selcima!


 

Združenim snagama Puhačkog orkestra KUD-a "Hrvatski sastanak 1888" i Zbora Krista Kralja iz Selaca na Braču, u selačkoj župskoj crkvi održan je svečani božićno-novogodišnji koncert pod prigodnim imenom "Tri su kralja Bogu prišli". S obzirom na to da je ovo jedna od najvećih sakralnih građevina na dalmatinskim otocima, vokalno-instrumentalni koncert ovih razmjera idealno je "sjeo" u korito njezinog trobrodnog interijera. Kao gosti u programu su sudjelovali župski Dječji zbor pod vodstvom Pera Boškovića (koji je mijenjao časnu sestru Ines Elek), te klapa "Volat" iz Pučišća sa svojim voditeljem Marinom Šušnjarom. Gosti iz Pučišća sam su koncert ukrasili s nekoliko prigodnih, gotovo zaboravljenih koledarskih pjesama, te suvremenom obradom hrvatske narodne pjesme "U se vrime godišta".


 


Dan ranije, na blagdan Tri Kralja, ovaj je koncert (samo bez djece i klape) bio izveden i u crkvi Gospe Karmelske u Nerežišćima, najstarijem središtu nekoć bračke vlasti (od 1000. god.) i jednoj od najstarijih bračkih župa.


Koncertom je ravnao dugogodišnji dirigent Zbora Krista Kralja, Siniša Vuković, kojemu je ovo bio ujedno i debi s Puhačkim orkestrom KUD-a "Hrvatski sastanak 1888". Zbor je otpjevao nekoliko tipičnih selačkih božićnih napjeva (posebno je specifična melodija napjeva "Radujte se narodi", te za ovo mjesto karakteristična pjesma "Djetešce mileno"), dok je orkestar izveo nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama u obradi maestra Dragana Smiljana, nekoliko evergrina i dva popularna valcera iz radionice Johanna Straussa ml. ("Ruže s juga" i "Na lijepom plavom Dunavu").


 


 


 


Posebnu euforiju među publikom (ali i samim izvođačima) na koncertu izazvala je praizvedba desetominutne kompozicije "Selaške kolendre", koju je prema drevnim selačkim koledarskim melodijama obradio i instrumentirao za zbor i orkestar sam dirigent Siniša Vuković. Nakon toga Zbor Krista Kralja, Puhački orkestar i klapa "Volat" (uz sav puk u crkvi) izveli su pjesme "Narodi nam se" i "U se vrime godišta". Kao dodaci izvedene se "Selaške kolendre" i marš "Kad sveci marširaju".


 


 


Po reakcijama brojnih Selčana ovo je jedan od najvećih koncerata ikad održanih u glavnom istočno-bračkom mjestu, a svi koji su iz nekog razloga ovu večer propustili, imat će priliku nanovo vidjeti i poslušati naš Zbor i Orkestar već sljedeće nedjelje u crkvi u Novom Selu (15. siječnja) s početkom u 16.00 sati, uoči tamošnje fijere i blagdana Svetog Ante Opata.


Premijeru selaških kolendri pogledajte ovdje; http://youtu.be/TUl27B8Eitw 


Za selca.hr; Ivan Marijančević Natrag
scroll to top