U subotu, 19.11.2011. održana je prva smotra svi" />
Smotra crkvenih zborova otoka Brača - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

U subotu, 19.11.2011. održana je prva smotra svih crkvenih zborova otoka Brača. Više pročitajte (pogledajte) u nastavku!


 

Premda je među najvećim crkvama na dalmatinskim otocima, ako ne i najveća, monumentalna župska crkva Krista Kralja u Selcima na Braču bila je pretijesna da bi primila sve znatiželjnike koji su u nju navratili užežin blagdana Krista Kralja. Blagdan je Krista Kralja, crkva je Krista Kralja i posrijedi je - Zbor Krista Kralja. Spomenuti zbor u ovoj je prilici obilježio svoj 15. rođendan od utemeljenja.


Upravo je ta rođendanska obljetnica bila povod da se na Braču pokrene inicijativa za smotru svih bračkih župskih zborova, gdje bi se izvodili autentični pučki napjevi iz sviju župa te, već prema odluci kojeg od voditelja zborova, liturgijske i uopće duhovne skladbe pretežito hrvatskih skladatelja. Idejni začetnik i inicijator ovog okupljanja bračkih župskih zborova je Siniša Vuković, dirigent selačkog Zbora Krista Kralja i dugogodišnji voditelj više zborova i klapa u Splitu i okolici. U ideji koju je Vuković napismeno iznio bračkim župnicima stoji, pored ostalog, "težnja za oživljavanjem i daljnjim njegovanjem pučkih napjeva koje smo usmenom predajom naslijedili od pradjedova, jer je ona, ta težnja, najjednostavniji, i najpošteniji, način oduživanja precima zbog svega onoga što su nam oni namrli, što su za čitavog življenja propagirali i nama prenijeli u baštinstvo". Budući da svi brački župski zborovi ne pjevaju izvorne pučke napjeve, nego skladbe, u prilici ovoga koncerta pristupilo se programskoj mješavini, pa su neki zborovi pjevali skladbe, a neki i skladbe i napjeve. Vuković dodaje: "Koncert ovog profila je, također, prilika da se i oni zborovi u čijim je mjestima prekinuta nit povezanosti s iskonskim napjevima motiviraju za spas nigdje drugdje pjevanih i nigdje zapisanih melodija, te da ih njihovi voditelji notiraju, uvježbaju i u dotičnom trenutku liturgijske godine sa zborom i pjevaju. Nitko to neće učiniti zanamjesto nas! Pogotovo onda, dozvolimo li da premine i zadnji pjevač koji u svojoj memoriji nosi jedini preostali zapis sutra zanavijek, po njegovoj smrti, izbrisanog napjeva."


Prvi zajednički koncert svih bračkih zborova održan je pod prigodnim titulom: "Pivajmo, braćo kršćani!" Jedino je nedostajao župski zbor iz Bola, jer se nije mogao okupiti zbog obaveza brojnih pjevača što pjevaju po raznim klapama. Ostali zborovi nastupili su abecednim redom mjesta iz kojega dolaze, kako se ne bi tko uvrijedio zbog hijerarhije odabira redoslijeda. Na početku koncerta domaći župnik don Jakša Rubinić prigodnim je riječima pozdravio goste, a zatim je pročitao brzojav biskupa msgr. Slobodana Štambuka, inače Selčanina, koji nije mogao osobno nazočiti, ali koji je svojim riječima ohrabrio pjevače, čestitao im i podržao ih u daljnjim nastojanjima.


Prvi je nastupio zbor Svetog Nikole iz Gornjeg Humca, predvođen voditeljem Markom Baukom, koji je otpjevao vlastiti pučki napjev "Prosti moj Bože" i liturgijsku pjesmu "Kriste Kralju srdaca i ljudi". Potom je na oltar izašao zbor Svete Cecilije iz Milne, koji vodi časna sestra Blandina Rakarić. Milnarani su otpjevali skladbu "Majko naša" Marka Poklepovića i "Nebesa slave" Ludwiga van Beethovena. Sjedinjeni zborovi Svete Elizabete iz Miraca i Svete Cecilije iz Supetra (oba pod palicom sestre Silvane Jukić), izveli su pjesme "Kristu Kralju" i zadarski napjev "Zdravo, Zvijezdo mora". Budući da sestra Jukić pripada redu Kćeri Božje ljubavi, njezin je zbor otpjevao i dvije skladbe "Pet sestara" i "Ljiljani bijeli", koje je skladala sestra Mirela Iličić, a obradio Miroslav Martinjak. Te su pjesme posvećene "Drinskim mučenicama", onim petero sestara što su mučki ubijene i bačene u Drinu. Zatim je zbor Svete Margarite iz Nerežišća otpjevao pjesmu "Isusa ljubim" Bernardina Sokola i "Svetoj Ani" don Šime Marovića, a dirigirala im je sestra Alberta Maslać. Zbor "Karmel" iz Postira predstavio se skladbama "O dođi Stvorče - dostojno jest" Grisbachera i Brotnjanskog i "Jubileji naši" don Šime Marovića, nakon čega su otpjevali i pučki marijanski napjev iz Postira: "Tisuć puta". Zborom "Karmel" odnedavno ravna maestra Margareta Matulić. Zbor Svetog Jere iz Pučišća niz godina djeluje pod vodstvom sestre Danijele Mihić, a pred kolegama i publikom izveli su skladbe "Ave Maria" (poznatiju kao "Dajte mi slatki pjev") Franza Xaviera Engelhardta i "Veličaj" Franje Serafina Vilhara. Kao predzadnji nastupio je zbor Svetog Martina iz Sumartina, koji vodi dugogodišnja orguljašica Sofija Borojević, ovaj put još pojačan i s dirigentom fra Milanom Jašićem, rodom iz Novog Sela. Otpjevali su psalam "Smiluj se meni, Bože" fra Ivana Glibotića i crnačku duhovnu "Bože moj što je jutro" u Kottek-Jašićevoj obradi.


 Na koncu je pred oltar izišao i slavljenik, Zbor Krista Kralja, koji je svoj blok otvorio stavkom "Slava" iz "Mise Gospe od Karmena" u F-duru, koju je prema motivima selačkoga pučkog pjevanja skladao Siniša Vuković. "Misa" je posvećena 20. obljetnici biskupstva msgr. Slobodana Štambuka i praizvedena je baš u ovoj crkvi 2009. godine. Nakon toga Selčani su izveli pjesmu "Svetom Ocu" istog skladatelja, čiji je tekst napisao bivši selački župnik, don Stanko Jerčić, u povodu postavljanja i otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II. u čimatoriju selačke crkve (1996.). Zatim su uslijedile "Himna Gospe od Karmena" i "Himna Krista Kralja" za koje je Vuković napisao i tekst i glazbu. Pučki selački napjev "O Marijo, slavna djevo" otpjevan je na samom kraju ciklusa pjesama Zbora Krista Kralja, što su prihvatili svi pjevači u crkvi i sav puk, stvarajući nesvakidašnji ugođaj ljepote pjesme i ljudskoga glasa.


Završetkom zadnje pjesme don Jakša Rubinić je podijelio prigodne zahvalnice obiteljima preminulih selačkih pjevača, najzaslužnijim članovima Zbora za promicanje crkvenog pjevanja u Selcima, svim sponzorima koji su materijalno potpomagali djelovanje domaćeg Zbora, te svim zborovima što su ove večeri sudjelovali na koncertu. Svaki je gostujući zbor na dar dobio i trostruki nosač zvuka "Ispovid´te se", na kojem je Zbor Krista Kralja snimio sve svoje glagoljaške napjeve što se pjevaju "priko svega godišća".


Kako svaki koncert završava pjesmom, na koncu su svi pjevači, sjedinjeni u zbor s gotovo 200 pjevača, pod dirigentskim vodstvom Siniše Vukovića otpjevali pjesme "Kraljice neba, raduj se" i "Zdravo Djevo, kraljice Hrvata".


Druženje uz pjesmu i prigodni domjenak nastavljeno je u atriju osnovne škole "Selca".


 


Zbor sv. Nikole - Gornji Humac


 


Zbor sv. Cecilije - Milna


 


Zborovi sv. Elizabete (Mirca) i sv. Cecilije (Supetar)


 


Zbor sv. Margarite - Nerežišća


 


Zbor " Karmel " - Postira


 


Zbor sv. Jere - Pučišća


 


Zbor sv. Martina - Sumartin


 


Zbor Krista Kralja - Selca


 


Zajednički nastup svih zborova


 


Zajedničko druženje u Osnovnoj školi "Selca" kojoj ovom prilikom zahvaljujemo na gostoprimstvu!


  Natrag
scroll to top