Put u obećanu zemlju - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Put u obećanu zemlju


Donosimo priču o uspjehu Nikole Bezmalinovića (poznatijeg po imenu Nick Bez)rođenog u Selcima davne 1895. godine.


 

Nikola Bezmalinović (Nick Bez) rođen je u Selcima na otoku Braču 1895. godine. Kao mladić posvetio se ribolovu. Ali priča o Obećanoj zemlji s druge strane Oceana privukla je njegov poduzetan duh i on se uputio u svijet. Bez i jednog dolara u džepu, bez ikoga poznatog kome bi se mogao javiti u nepoznatoj zemlji, iskrcao se jednoga dana godine 1910. ovaj korpulentni Bračanin iz parobroda u New Yorku odlučan da uspije, a jedini početni kapital koji je imao bila je njegova iznimna fizička snaga, ribarsko iskustvo stečeno u najranijoj mladosti i silna volja za uspjehom. Uputio se odmah na Zapadnu obalu jer je znao da tamo ima mnogo Hrvata koji se bave ribolovom.


U Americi započinje svoj životni put kao ribar. Samo šest godina ribarenja bilo mu je potrebno da bi postao vlasnik velikog ribarskog broda plivaričara za lov lososa.


Kao vlasnika ovog novog ribolovnog alata - plivarice, odlučio se na ribolov u bogatim vodama Aljaske. U to vrijeme plivarica je bila novost. Kao i na Jadranu lovilo se tratama, obalnim potegačama. Te su mreže vukli konji i bilo je potrebno puno radne snage za ovaj tip ribolova koji je uz to bio limitiran konfiguracijom morskog dna i blizinom obale. Kada se pojavila plivarica, pobunili su se vlasnici trata jer je ovaj novi, mnogo efikasniji ribolovni alat, ugrozio njihovu egzistenciju. Nastao je otvoreni sukob između plivaričara i tratara. Nick Bez organizirao je plivaričare i predvodio ih u sukobu s tratarima. Bio je to žestok sukob u borbi za egzistenciju i afirmaciju novog ribolovnog alata koji će ubrzo revolucionirati ribolov. U tom sukobu Nick Bez izlazi kao pobjednik, a tom pobjedom započinje novo razdoblje u povijesti ribolova - razdoblje emancipacije ribolova od obalnih pozicija, kada će po prvi put riblje bogatstvo otvorenog mora postati dostupno ribarskim mrežama.


Godine 1945. Nick Bez ukrcao je jednom prilikom na brod predsjednika Amerike Harryja Trumana da bi ga poveo u lov na losose. Bilo je to u tjesnacu Puget Sound blizu Seattlea. Ovaj poduzetni i simpatični Bračanin ostavio je snažan dojam na američkog predsjednika i oni su postali dobri prijatelji. Tom prilikom nastala je fotografija predsjednika Trumana kako vesla u barci s Nikolom Bezmalinovićem. Ta fotografija, koja se odmah pojavila u svim medijima, doprinijela je njegovoj popularnosti, a prijateljstvo s Trumanom dovest će ga u poziciju da uđe u politiku. Kao član Nacionalnog demokratskog kluba i Ministarstva trgovine branio je interese ribara. Postoji anegdota o njemu kako je znao doći na sastanke Ministarstva u radnoj ribarskoj odjeći kada je trebao protestirati zbog zakona koji su ugrožavali interese ribara. Zbog toga su ga nazvali Dirty Bez - Prljavi Bez. Ribari su pak ovog korpulentnog Bračanina od milja nazvali imenom Big Bez.


Big Bez, vrlo se brzo obogatio te je kupovinom novih brodova stekao veliku ribolovnu flotu. Kao ribolovni magnat počeo je ulagati novac i u druge djelatnosti. Godine 1931. postaje vlasnik aviokompanije Alaska Southern Airways.


 Nikolu Bezmalinovića zaokupila je ideja da zbog uštede počne s preradom ribe na svojim brodovima. Eksperimenti u preradi ribe na brodu pokazali su se uspješnim i on pokreće 1931. veliki projekt - stvaranje prvog broda-tvornice. Bila je to novina za koju je Nick Bez dobio pomoć američke Vlade, koja želi postići svjetsku superiornost u ribarskoj industriji. Od države dobiva veliki teretni brod i adaptira ga u tvornicu za preradu ribe. Razlog za pomoć koju je Bezmalinović dobio od države jest želja vlasti da USA postane superiorna Japancima koji su u godinama prije drugog svjetskog rata lovili i prerađivali 66 procenata svjetskog ulova brodovima-tvornicama. 10 Eksperiment je, kako kaže, A.S.Eterovich, potpuno uspio i završen je 1948. godine. Tada Bezmalinović počinje s intenzivnim lovom svojim brodovima prilagođenim za preradu ribe.


Ovaj izuzetno poduzetan ribar s otoka Brača postao je jedan od najutjecajnijih i najbogatijih hrvatskih iseljenika u Americi. Prema navodu A.S. Eterovicha, Bezmalinović je posjedovao niz ribarskih brodova, četiri velike tvornice za preradu lososa, dva rudnika zlata i jednu aviokompaniju.


Dvadesetpetogodišnji mladić Nikola Bezmalinović s otoka Brača nije ni slutio što će u životu postići kada se je jednoga dana 1910. iskrcao u newyorškoj luci iz parobroda bez i jednog dolara u džepu. Big Bez ostvario je svoj američki san o uspjehu.


www.facebook.com / bracpressNatrag
scroll to top