Sveti Martin - zaštitnik Sumartina - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti


Sv.Martin se časti po kalendaru 11. studenoga - već 14. stoljeća.Martinjski običaji potječu ponajviše iz srednjeg vijeka, a žive i danas. Sveti Martin zaštitnik je i mjesta Sumartin.


 

Sv.Martin se časti po kalendaru 11. studenoga - već 14. stoljeća. Martinjski običaji potječu ponajviše iz srednjeg vijeka, a žive i danas.


Po pučkom shvaćanju Martinje je kraj jeseni, završetak poljskih ratarskih radova i početak zime. Stoga je, naročito u srednjem vijeku, Martindan bio po cijeloj Europi veliki sajamski dan i vrijeme kad su se završavali mnogi ugovori, sklapale pogodbe, izmirivali dugovi, isplaćivale najamnine i porezi. U sklopu crkvene godine spomendan svetog Martina pada vrlo blizu predbožićnog vremena adventa (došašća), u kojem se tada postilo, slično kao u korizmi, pred Uskrs. Martindan je bio "posljednja prilika" za bolji mesni i mrsni zalogaj. Otuda je nastao običaj blagovanja "martinjskih gusaka", pečenja posebnog kolača (kruha) te "blagoslova" i kušanja novog vina. Ovi običaji žive još i danas. Post je, u međuvremenu, promjenom životnih okolnosti i crkvenih propisa, znatno ublažen. 
Natrag
scroll to top