Riječki karneval u Sumartinu - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Riječki karneval u Sumartinu


Dana 13. rujna 2011. (utorak) u Sumartin dolazi velika karnevalska povorka. Program započinje od 19,00 sati povorkom kroz mjesto i centralnim slavljem na Novom mostu u Sumartinu!


 

Ove će se godine u nekoliko bračkih mjesta održavati Brački međunarodni ljetni karneval, a započet će već tradicionalnim, ovaj put 4. bolskim ljetnim karnevalom 12. rujna, kojem će prethoditi "Večer dobrodošlice" i otvaranje bračkog karnevala uz gastronomsko - glazbeni program  humanitarnog karaktera.


Karnevalisti iz čitave Hrvatske pripremat će u Bolu na rivi 11. rujna od 20 sati svoja tradicionalna jela i prodavati suvenire, a prihod od prodaje ide štićenici doma za nezbrinutu djecu "Miljenko i Dobrila" iz Kaštel Lukšića, a u sklopu projekta "Korak u život" - za Tinu.


Ove će godine na karnevalu, koji će se osim u Bolu održavati i u Sumartinu, Milni i Postirama, sudjelovati gosti karnevalisti iz Italije (Venecija, Luganano, Verona, Mirandola),  zatim iz Sarajeva, Čapljine, Ivanić Grada, Nedešćine, Primoštena i Rijeke na čelu sa meštrom Riječkog karnevala i kraljicom, a tu su i članovi FECC - a i Splitsko - dalmatinske županije.


Prošle godine, prema zamisli Željke Perdić, karnevalisti su se odlučili uključiti u humanitarnu akciju koja pomaže djeci pri osamostaljivanju nakon izlaska iz dječjih domova pod nazivom "Korak u život" za Tinu. Prvotna zamisao bila je osigurati Tini, štićenici doma za nezbrinutu djecu "Miljenko i Dobrila" iz Kaštel Lukšića, a ujedno i studentici prava, stipendiju. Zahvaljujući tvrtki Cemex, koja je sama Tini uspjela osigurati stipendiju, organizatori su odlučili ići korak dalje i nastaviti sakupljati novac kako bi Tini pri završetku studija osigurali krov nad glavom - njezin vlastiti stan.


Lani je domaćin ovog humanitarnog projekta bio grad Solin, a nositelj manifestacije KU Cirimigini iz Solina, gdje su održane prve sportske igre karnevalista na kojima su sudjelovale karnevalske skupine i KUD-ovi grada Đakova, Ivanić Grada, Petrinje, Gornjeg Jelenja, Rijeke, Čapljine, Solina i zajedno sa svojim gradonačelnicima prodavali suvenire koje su donijeli iz svojih gradova, a prihod od prodaje išao je Tini te su međusobno i sami prikupili donacije, priključili su im se KU Brist, KU Poklade, KU Polantana, KU Kampanel i KU Župski karnevo Župa Dubrovačka. Gradonačelnik Solina Blaženko Boban u ime grada Solina uručio je donaciju.


 


Ove godine domaćin je općina Bol, nositelj manifestacije je udruga Šušur iz Kaštel Lukšića, a sponzor manifestacije je tvrtka Cemex. U spravljanju svojih delicija iskazat će se karnevalisti iz Italije (Venecija, Luganano, Verona, Mirandola) , Sarajeva "Drum orkestar", Čapljine HKUD "Naši korjeni", iz Rijeke "Veseli oldtimeri" i "Draške maškare", iz Kaštela KU "Kampanel" i KU "Polantana", iz Ivanić Grada FU "Žaba", iz  Primošten KU "Krč", iu Nedešćine KUU "Seljačka sloga" i naravno Bračke maškare.


 


 


Program događanja:


   • 11.09. "Večer dobrodošlice" i humanitarna akcija karnevalista za projekt "Korak u život"


- 17:30 Prijem kod načelnika općine Bol (načelnici općina, predstavnici Županije,doma "Maestral", Cemex-a i FECC-a)


- 18:00 Postavljenje štandova i priprema


- 20:30 Pozdravni govor i otvaranje "Bračkog karnevala" (predstavljanje skupina, predstavljanje načelnika općina u kojima se održava karneval, pozdravni govor župana i pozdravni govor predstavnika doma "Maestral" i podružnice "Miljenko i Dobrila")  • 12. 09 Karneval Bol


- 16:00 povorka kroz misto


- 17:00 doček katamarana


- 18:00 večera


- 19:30 formiranje povorke  • 13.09 Karneval Sumartin


- 19:00 povorka kroz misto  • 14.09 Izlet po Braču

  • 15.09 Karneval Postira


- 19:00 povorka kroz misto  • 16.09 Karneval Milna


- 19:00 povorka kroz misto  • 17.09 Odlazak sudionika


 


Pokrovitelji humanitarne manifestacije Općina Bol, Cemex Hrvatska d.d, Županija Splitsko-dalmatinska, TZ Kaštela, Centar za kulturu Bol


Organizatori Bračkog karnevala: Općina Bol, Općina Milna, Općina Selca i Općina Postira.Natrag
scroll to top