U nastavku donosimo tekst o pokorničkim procesij" />
Muka je bogatststvo Velikog petka - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

U nastavku donosimo tekst o pokorničkim procesijama u našoj biskupiji i fotografije naše procesije iz Selaca u Sumartin na Veliki Petak


 

 


Muka je bogatstvo Velikoga petka


"Sve stvorenje sad se združi, s Marijom u teškoj tuzi", riječi su poznatog pokorničko-žalujućeg spjeva "Gospin plač" koji izvrsno opisuje raspoloženje vjernika mnogih župa otoka Brača, koji su na Veliki petak s mislima na Kristovu muku i smrt, od ranih jutarnjih sati sudjelovali u svečanim ophodima, procesijama i križnim putovima.Premda svaka bračka župa ima neke svoje običaje vezane uz Veliki petak ili napjeve drevnih pjesama, svima je jedinstven pokornički hod stazama kroz polja i maslinike, te cestama koje povezuju razlučite sakralne objekte jedne ili više župa. Pjevanje Gospinog plača i drugih korizmenih pjesama razliježe se dolinama i vrhovima brda a jeka povezuje i ohrabruje sudionike u njihovom pokorničkom hodu.


Iz župne crkve Krista Kralja u Selcima jutros je više od dvije stotine sudionika, predvođeno župnikom Jakšom Rubinićem, krenulo prema Sumartinu. Predvođeni prekrivenim križevima, putem su se zaustavili kod kapelica sv. Stjepana Prvomučenika te sv. Antuna Padovanskog, gdje su izmolili 5 očenaša i zdravomarija a don Jakša je predvodio pjevanje psalma 51. "Smiluj se meni, Bože".


 


Na ulazu u Sumartin dočekala ih je Počasna straža crkve sv. Martina, obučena u odore rimskih vojnika, te su ih dopratili do župne crkve gdje je ponovljen molitveni dio ophoda. Prošavši uz rivu, na izlasku iz Sumartina, procesija je prošla uz sumartinsku počasnu stražu "soldata" te nastavila prema kapelama sv. Antuna i Gospe Lurdske. Upravo na toj zadnjoj trasi prema Gospi Lurdskoj križ je nosila i s. Nada Tadić-Šutre, članica Družbe sestara milosrdnica, koje u Selcima vode dom za starije i nemoćne osobe.


Procesija je i molitva za pokojne. Stariji Selčani rado se sjete svog sumještanina Zlatana Jakšića koji je kao prosvjetni djelatnik, unatoč pritiscima tadašnjih komunističkih vlasti, javno svjedočio vjeru. Prolazeći uz njegovu kuću, procesija je zastala a pjevači zapjevali stih Gospinog plača koji govori o pravdi. Nakon trosatnoga hoda procesija je završena molitvom u župnoj crkvi, gdje su vjernici pristupili i sakramentu ispovijedi. U istom je razdoblju procesija iz Sumartina drugim putem iz svoje župne crkve krenula u Selca.


Vjernici župe Bol, ophodom "Priko poja", okružili su to poznato turističko mjesto moleći i pjevajući prigodne pjesme na povratku u župnu crkvu kroz rivu. I u Povljama je održan ophod gdje je u crkvi sv. Ivana Krstitelja otpjevano ponukovanje koje potiče sudionike na razmišljanje o Kristovoj muci i Gospinoj patnji u tim teškim trenucima.


Crkva sv. Nikole u Gornjem Humcu također je bila ispunjena lijepim brojem sudionika koji su obišli mjesto preko Brkata. Župljani Novog Sela, Dola, Splitske i Pražnice također su iskazali svoju pobožnost i počast muci Kristovoj sa svojim procesijama. Zadnjih se godina primjećuje da se u župama, u kojima su zbog raznih razloga u XX. stoljeću dokinute pobožnosti vezane uz Veliki tjedan, ponovno obnavljaju drevni običaji.


U Hvarskoj biskupiji najpoznatija je procesija "Za križen" koja u noći s Velikog četvrtka na Velikog petka povezuje šest župa središnjeg dijela otoka Hvara: Vrbanj, Vrboska, Jelsa, Pitve, Vrisnik i Svirče, u jedinstven molitveni hod dugačak oko 23 kilometra, na čijem su čelu križonoše, koji nerijetko idu cijelim putem bosi. (p, gk)


 


Izvor: Moja Župa / Župa Gospe Karmelske


Fotografije: Pero Bošković - PošćerNatrag
scroll to top