Počinje popis stanovništva 2011. - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Počinje popis stanovništva 2011.


kako bi vam bar donekle olakšali snalaženje oko pronalaženja najčešćih pitanja donosimo par korisnih informacija


 

Poštovani mještani općine Selca,


pred nama je Popis stanovništva koji će biti organiziran od 01. do 30. travnja 2011. godine. Ukupno je educirano 8+1 popisivač (jedan rezervni) te kontrolor za popisno područje. Njihov je zadatak popisati sve prisutne osobe koje u trenutku popisa zateknu na području Općine Selca kao i sva kućanstva. Osobe koje ne budu obuhvaćene popisom (zbog privremene odsutnosti) dobit će poruku popisivača sa svim potrebnim informacijama. Uglavnom, u većini slučajeva popisivač će vam ostaviti poruku na kojoj će biti naznačen termin ponovnog dolaska ali i kontakt telefon pomoću kojeg možete osobno dogovoriti detalje oko ispunjavanja vaše "građanske dužnosti".


Sve osobe koje će za vrijeme popisa biti odsutne moraju se javiti u popisni centar mjesta u kojem trenutno borave gdje će ispuniti sve potrebne upitnike - popisnice.


Popisni centar za popisno područje Općine Selca biti će u prostorijama Općine Selca, Trg S. Radića 5, 21425 Selca. Kontakt telefone ćemo objaviti naknadno (brojeve mobitela kontrolorke i koordinatora).


Molimo Vas za razumijevanje i suradnju kako bi ovaj iznimno važan posao odradili na najbolji mogući način. Uostalom, možete pročitati koje su predviđene novčane kazne za davanje neistinitih podataka i nesuradnju ali isto tako i kazne i za popisivače ukoliko ne poštuju strogu tajnost prikupljenih podataka.


Još jednoim napominjem da su podaci strogo povjerljivi te će se koristiti samo u statističke svrhe. 


S poštovanjem,


Ivan Marijančević, koordinator popisnog centra Selca


 


 


ŠTO JE POPIS STANOVNIŠTVA?


Popis stanovništva najveće je statističko istraživanje jedne države kojim se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovnicima, kućanstvima i stanovima. Cilj je svakog popisa ustanoviti broj stanovnika, ukupno za cijelu državu i po svim teritorijalnim razinama: naseljima, općinama, gradovima i županijama. Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracijskim i drugim obilježjima stanovnika, kao i o broju kućanstava, obitelji i njihovim karakteristikama te podatke o stambenom fondu i njegovim karakteristikama.


Podaci koji se prikupljaju popisom stanovništva koriste se isključivo u statističke svrhe. Povjerljivost svih podataka i informacija iz ovog probnog popisa zaštićena je prema Zakonu o službenoj statistici. 


POČINJE POPIS STANOVNIŠTVA


Ako zbog straha od osude okoline, gubitka posla ili vlastitog principa odlučite izbjeći odgovor ili lagati na pitanja živite li u istospolnoj zajednici, koliko imate vinograda, maslinika ili stoke, primate li za posao koji radite neku vrstu naknade i kakvu, čeka vas kazna od 300 do 800 kuna!


To su neka od škakljivijih pitanja koja će vam uputiti popisivači stanovništva u sljedećih mjesec dana.


Ista kazna slijedi i ako ne želite odgovoriti na bilo koje od ukupno 45 pitanja, pa i na neka vrlo općenita na koja možda u tome trenutku uistinu ne znate odgovor.


"Jeste li spremni početi raditi u sljedeća dva tjedna?" jedno je od takvih pitanja na koje morate odgovoriti s "da" ili "ne". Opcija "ne znam", "vjerojatno" ili "nisam siguran" u upitniku ne postoji. Stoga biste možda trebali sada promisliti i odlučiti što ćete odgovoriti jer vam se popisivač na vratima može pojaviti već sutra kada počinje drugi popis stanovništva od hrvatske samostalnosti.


Morate se pripremiti i na neka pitanja koja će vas uznemiriti ili na koja nećete htjeti odgovoriti u prisutnosti ostalih članova kućanstva, pogotovo djece.


"Jeste li imali djece koja više nisu živa i koliko?" jedno je od takvih pitanja koje svakog roditelja može izbaciti iz takta. Unatoč tome, ispitivača ne smijete istjerati jer ćete također biti kažnjeni.


U Državnom zavodu za statistiku (DZS) navode da je jedno od najčešćih pitanja građana jesu li podaci koje će otkriti ispitivačima tajni.


- Prema zakonu, popisivači za odavanje povjerljivih informacija koje su doznali tijekom popisivanja ili unošenje krivih mogu biti kažnjeni i do 20.000 kuna - objašnjavaju u DZS-u.


Problem može predstavljati činjenica da će taj popisivač možda biti upravo vaš susjed ili neka druga poznata osoba iz vašeg mjesta, općine ili grada. U DZS-u tvrde da je taj strah prisutan u manjim sredinama gdje svatko svakoga poznaje. No, na intimnija pitanja možete naknadno odgovoriti u popisnom centru, nasamo.


Ako niste kod kuće kada dođe popisivač, podatke može dati član obitelji. No, ako mislite da su odgovorili netočno ili će namjerno reći pogrešno, možete to provjeriti u lokalnom popisnom centru. Kad znate da popisivač nikoga neće zateći kod kuće jer je obitelj na putu, trebate prije otići u lokalni popisni centar i ispuniti svoju građansku dužnost.


Izvor: www.jutarnji.hrNatrag
scroll to top