Godišnjica smrti prof. Neve Kežić - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Godišnjica smrti prof. Neve Kežić


Misa zadušnica služena je u ponedjeljak 21. veljače 2011. u Crkvi Gospe Karmelske.


 

Prošla je godina dana otkako nas je napustila naša draga Neva Kežić, bračka pjesnikinja i članica Društva hrvatskih književnika. Ostat će njezin bogati pjesnički i književni opus te velika ljubav koju je, kao profesorica hrvatskog jezika, usadila, osobito spram čakavici, brojnim generacijama učenika osnovne škole u svojim Selcima.


Neva Kežić bila je prva poetesa u Dalmaciji koja je u drugoj polovici 20. stoljeća objavila čakavski kanconijer. Radilo se o zbirci "Nevere i bonace" iz 1982. godine. Pisala je na svojoj jedroj selačkoj čakavici, ali i književnim izričajem.

Njezin opus iznimno je bogat jer je objavila 14 knjiga. Napisala je četiri zbirke čakavskih pjesama, dvije zbirke pjesama na književnom jeziku, a usto je pisala pripovijetke i poeziju za djecu te prozu za odrasle.

Antologijske njezine čakavske pjesme uključene su u zbirku "Sunčana krosna". Posljednja njezina knjiga znakovitog naslova "Trpi ženski" stigla je iz tiskare na njezinu bolesničku postelju. U njezinim pjesmama nema patetike, lažnih uzdisaja, prenemaganja. Sve je čisto, iskreno, snažno, a jednostavno.


 


Misom zadušnicom u ponedjeljak u Crkvi Gospe Karmelske u Selcima prisjetili smo se naše drage profesorice. Na misi su bili i svi učenici viših razreda Osnovne škole Selca sa svojim profesorima.


 


Draga profesorice, neka Vam je vječna slava i hvala!Natrag
scroll to top