Sijećanje na naše heroje - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Sijećanje na naše heroje


Danas obilježavamo 19. godišnjicu pogiblje naših heroja Domovinskog rata, Dragičević Nikole i Martinić Luke.


 

Danas obilježavamo 19. godišnjicu tragične pogibije naših heroja Domovinskog rata Dragičević Nikole i Martinić Luke.


U prigodi obilježavanja devetnaeste obljetnice pogibije bračkih branitelja Nikole Dragičevića iz Donjeg Humca te Luke Martinića iz Pučišća, a koji su poginuli dana 17. studenog 1991. godine u nesretnom događaju na položaju obalne bitnice "Brač" koji je bio na lokaciji "Golo brdo" zapadno od Sutivana, jučer su grobove poginulih obišli predstavnici branitelja i lokalnih općina dok je središnji događaj bio na samoj lokaciji "Golo brdo".

U Pučišćima su u obilazak groba Luke Martinića sa predstavnicima branitelji bili i predstavnici Općine Pučišća, a isti su na Lukinom grobu bili u prigodu još jednom izraziti sućut i zahvalu majci Cviti.

Nakon obilaska Lukinog groba predstavnici branitelja i Općine Pučišća su na putu za Golo brdo obišli i grob Nikole Dragičevića u Donjem Humcu gdje su bolju shrvanim roditeljima Mati i Vinki iskrenim zahvalama nastojali pomoći da lakše nose svoj usud.

Na središnjem događaju na Golom brdu, u kojem su pored branitelja bili nazočni predstavnici jedinica lokalne samouprave i to općina Milna, Nerežišća, Pučišća, Selca i Sutivan te Grada Supetra, predstavnici MUP-a i HRM-a, kao i nekolicina građana, izvršeno je polaganje vijenca i paljenje svijeća.

U prigodnim riječima nazočni su podsjećeni na tragični događaj ali i slavu pobjede nad Jugoslavenskom ratnom mornaricom i njenom protjerivanju iz Splitskog akvatorija koje je izvršeno 15. studenog 1991. godine, a u kojoj su pokojni Nikša i Luka bili učesnici. Protokolarni završetak obilježavanja obljetnice pogibije predstavljala je molitva nazočnih vođenih don. Benđaminom Capkovićem za duše i mir pokojnih Nikše i Luke kao i svih drugih palih branitelja jedine nam Hrvatske.

Susret branitelja na Golom brdu, koji na žalost i nisu bili nazočni u željenom  broju iskorišten je za još jedno podsjećanje na slavne dane kad smo svi ipak bili jedno i kad se nije gledalo toliko na sebe već na nešto više. U sjećanja su vraćena ne samo prva ratna iskustva sa Brača već i sjećanja na sve bojišnice koje su brački vitezovi vođeni hrvatskim barjakom prošli u domovinskom ratu.

U razgovorima je zaključeno kako će se zbog generacija koje dolaze, a i samih branitelja trebati polako raditi na obradi dostupnih dokumenata kao bi se što prije mogla napraviti i poželjna knjiga sa zapisima ratnih putova bračkih postrojbi u domovinskom ratu. Isto tako ocijenjeno je kako bi se za narednu obljetnicu pogibije bilo poželjno aktivnije učešće branitelja te da se događaji koji se obilježavaju na prihvatljiv način prezentiraju mladima i djeci.

Na današnji dan kad obilježavamo tragediju pada Vukovara, a koja je bila moralna i voljna osnova svih kasnijih pobjeda Hrvatske vojske, još jednom svim braniteljima i žrtvama domovinskog rata hvala na oltaru domovine položenim životima, sa nadom da takvu patnju hrvatski narod više nikada neće morati proći ali ni da te žrtve nikada neće zaboraviti.


Našim palim herojima,
Neka im je vječna slava i hvala!


Prilog: Ivica Vranjičić


Preuzeto: www.braconline.com.hrNatrag
scroll to top