Listopad je mjesec kad se intezivnije priča o ov" />
Mjesec borbe protiv raka dojke - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Listopad je mjesec kad se intezivnije priča o ovoj opakoj bolesti. Osvješćivanjem javnosti nastoji se upoznati žene sa simptomima zbog ranog otkrivanja te što bržeg izlječenja.


 

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, te mjesec u kojem se podiže osviještenost o toj bolesti.


U Hrvatskoj od njega godišnje oboli više od 2300 žena, a rak dojke najčešći je zloćudni tumor koji se javlja kod žena. Ipak, redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje.


Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina, a rizična skupina su žene između 55-te i 70-te.


Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, koje su ušle u menopauzu prije 50. godine, kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke, te kod žena starijih od 50 godina, posebno ukoliko su pretile.


Simptomi raka dojke su:


- Čvor u dojci koji se može opipati na dodir. Najčešće je čvor bezbolan, ali može biti praćen i bolovima.


- Neprirodan iscjedak iz bradavice.


- Rane, prištići, osip na bradavici ili koži oko bradavice.


- Uvučena bradavica koja se ne može izvući.


- Crvenilo ili otekline na dojci.


- Povećani limfni čvorovi ispod pazuha ili bolovi u leđima.


Podizanjem osviještenosti o toj bolesti nastoji se upoznati žene sa simptomima radi eventualnog ranog otkrivanja, te pružiti potporu ženama koje žive s tom bolešću.


Rak dojke nije samo fizička bolest. Žene često teško prihvaćaju dijagnozu, ponekad nemaju potporu najbližih ili radne okoline, pa se razgovorom i pisanjem o toj bolesti nastoji osvijestiti sve pripadnike društva. Ružičasta je zaštitna boja pa i na taj način možete pokazati potporu.


 


Izvor; www.covermagazin.comNatrag
scroll to top