U Selcima je ovjenčan jubilarni XX. poeta olivea" />
Završena jubilarna XX. Croatia rediviva - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

U Selcima je ovjenčan jubilarni XX. poeta oliveatus - Zoran Kršul.


 

U Selcima je u petak održana 20. jubilarna pjesnička manifestacija "Croatia Rediviva", na kojoj je Maslinov vijenac dobio pjesnik Zoran Kršul (1955.) iz Crikvenice.


 


Manifestacija je održana uz sudjelovanje više od 40 hrvatskih pjesnika, koje su pozdravili izaslanici hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš i Ankica Marinović, povjerenica za ljudska prava i civilno društvo. Dosadašnji oliveatusi, dobitnici Maslinovog vijenca, su, između ostalih, Zlatan Jakšič, Vesna Parun, Dragutin Tadijanović, Slavko Mihalić i Luko Paljetak, te prošlogodišnji dobitnik Milko Valent koji se kao prvi predstavio publici.Četrdeset i osam pjesnika podijelilo je s ljubiteljima poezije svoje stihove. U glazbenom dijelu programa prvi je put nastupio kao pjesnik i glazbenik Darko Rundeka u stanci manifestacije, za vrijeme vijećanja, publiku su oduševile čelistica Ana Rucner i pijanistica Vita Vukov.Manifestaciju je vodio njezin utemeljitelj Drago Štambuk, sadašnji hrvatski veleposlanik u Japanu. Bio je nazočan i poljski veleposlanik Wieslaw Tarka koji je u subotu, dan nakon glavne večeri, predstavio pjesništvo pape Ivana Pavla Drugog. U nedjelju 8. kolovoza predstavljen je život i djelo jednog od najvećih slovačkih književnika Martina Kukučina, koji je živio kao liječnik i filantrop u Selcima na Braču, i opisao ga u jednom od najvažnijih slovačkih romana "Dom u strani". Gosti su uz domaćina dr. Dragu Štambuka bili prof. Đuro Vidmarović, Tuga Tarle i Robert Kurbaša.


 


Organizatori - sponzori manifestacije  su: Ministarstvo Kulture RH, Županija Splitsko-dalmatinska, Općina Selca, KUD Hrvatski sastanak 1888. Selca i Općina Selca.Natrag
scroll to top