Pozivamo Vas na XX. jubilarnu Croatia redivivu k" />
XX. jubilarna Croatia Rediviva - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Pozivamo Vas na XX. jubilarnu Croatia redivivu koja će započeti 6. kolovoza na trgu Stjepana Radića u 21,00 sat


 

U Selcima na otoku Braču održat će se jubilarna, 20. svehrvatska pjesnička manifestacija Croatia rediviva. Zbog obilježavanja 67. obljetnice paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske 9. kolovoza 1943. Croatia rediviva održat će se uoči ova spomendana, u petak 6. kolovoza u 21 sat. Izim Selaca koja su najviše stradala i bila posve uništena, spaljeno je i šest inih bračkih mjesta (Novo Selo,  Gornji Humac, Pražnica, Pučišća, Dračevica, Bol). Selca, prelijepo kameno mjesto s osobinama grada, gorjelo je tri dana i tri noći i tako postalo obilježeno zauvijek. Od spomenutog barbarskog čina nisu se nikada potpuno oporavila i još uvijek su gradić s brojnim ruševinama. Hrvatski pjesnici čitat će pjesme po vlastitu izboru, a prošlogodišnji poeta oliveatus Milko Valent, nakon otkrivanja njegove ploče na Zidu od poezije kao prvi predstavit će se publici.


 


Manifestaciju Croatia rediviva utemeljio je dr. Drago Štambuk 1991. godine gradeći  je na ideji trojstvenosti i koineizacije hrvatskoga jezika. Organizatori manifestacije jesu:  Općina Selca, KUD Hrvatski sastanak i Društvo hrvatskih književnika, a jednom od pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: čakaj, što) dodjeljuje se Maslinov vijenac pa dotični/a postaje poeta oliveatus.  Petnaestero dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je u tri knjige u Štambukovom izboru, a svi su i na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu,  na kojem imaju svoju ploču sa stihovima po vlastitom ili utemeljiteljevom izboru.


Oliveati su od 1991. redom: Zlatan Jakšić, Drago Štambuk, Jakša Fiamengo, Božica Jelušić, Vesna Parun, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ivan Golub, Vlasta Vrandečić Lebarić, Slavko Mihalić, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Petar Gudelj, Sonja Manojlović, Tatjana Radovanović, Mate Ganza, Joško Božanić, Mladen Machiedo, Milko Valent.


 


Pjesnici nastupaju na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, u petak, 6. kolovoza u 21 sat. Zarad jubileja manifestacije, sljedeće večeri, u subotu , 7. kolovoza, također u 21 sat, čita se poezija Karola Woytile (Ivana Pavla II) na poljskom i u hrvatskom prijevodu, a prezentacija započinje pred Papinim spomenikom prigodnom riječju poljskog veleposlanika u Hrvatskoj Wieslawa Tarke. Trećega dana, 8. kolovoza, u nedjelju u 21 sat, obilježit će se 150. obljetnica rođenja velikoga slovačkog pisca Martina Kukučina (dr. Mateja Bencura) koji je svojim romanom «Dom u strani» ovjekovječio Selca.Natrag
scroll to top