U Izložbenom salonu KUD-a možete pogledati izlož" />
Skulpturalna višeglasja - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

U Izložbenom salonu KUD-a možete pogledati izložbu mladog bračkog ak. kupara Emila Trutanića. Izložba je otvorena od 14. do 23. srpnja.


Skulpturalna višeglasja

 

 

 

 

 

 


Kiparske kompozicije Emila Trutanića moguće je opisati kao volumene pomno obrađenih površina, inertne na proboj prostora. Prostor ne penetrira u masu već je obavija naglašavajući njenu kompaktnost. Svojim konkavno-konveksnim partijama masa uznemiruje prostor sugerirajući pokretljivost imanentnu živom organizmu. A asocijaciju na živi organizam Trutanićeva skulptura nesumnjivo nosi. Nesvakidašnja dinamična kvaliteta skulptura podržana je nutarnjom tenzijom koja se očituje i kroz napetost vanjskog plašta. To su kompozicije nalik organizmima promatranima kroz mikroskop, koji se, kroz filtar imaginacije, mijenjaju i konačno završavaju u kompozicijama većih dimenzija. Nije nevažno istaknuti kako je umjetnikova imaginacija utemeljena u mediteranskom podneblju, označena fenomenima mora odnosno reliktima organizama zaostalih u kamenu.


 


Asocirati ime uz umjetničko djelo ili oblik nezahvalan je zadatak. Postoje primjeri kada umjetnička djela otrpe različite naslove, a shodno tome i promijenjene doživljaje (što ne mora biti negativnog predznaka!). Ukoliko je riječ o organičko-biomorfnim kiparskim kompozicijama opasnost postaje osobito izražena. U takvim slučajevima iskustvo nas tjera na podsjećanje, odnosno usporedbu s već viđenim, a samim time i na zatvaraje procesa neposrednog opažanja. No naslov djela može stimulirati imaginaciju što je slučaj s djelima Emila Trutanića.


 


Nadalje, ono što osobito valja istaknuti u umjetničkoj produkciji ovog autora jest mogućnost raznolikog postavljanja pojedinih skulptura. Naime, kroz povijest umjetnosti prošloga stoljeća mnogo se raspravljalo o ulozi postamenta i načinima postava skulptorskog djela. U skulpturama Emila Trutanića postament se toliko i ne problematizira. On je nepotreban upravo zbog "promjenljivih" karakteristika skulpture. Iako bismo neke položaje mogli smatrati boljima od drugih, vrijedi naputak kako se skulptura ne može postaviti naopako ili izvrnuti "na bok". Takva praksa nije učestala u području kamene skulpture.


 


Na ovim skulpturama zanimljivo je pratiti stupanj uglačanosti, koji, dakako ovisi o njegovim karakteristikama. Taktilan doživljaj postaje od odsudne važnosti jer nam tek on svjedoči u kolikoj se mjeri, na nekim skulpturama, poništavaju trenja, odnosno afirmira "plovnost" dodira. Spoznaja skulpture rukom naizgled je suvišno isticati, no valja imati na umu da živimo u vremenu u kojem nas uče kako djela skulptorskog medija nije uputno dodirivati.


Dalibor Prančević


 


 


 


ŽIVOTOPIS


 


Emil Trutanić rođen je 23. svibnja 1983. godine u Splitu. U Supetru završava Osnovnu školu, a u Splitu školu Likovnih umjetnosti - kiparski dizajner. Godine 2008. diplomira kiparstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi profesora mr. Kažimira Hraste. Godine 2009. završava program dopunskog  pedagoškog obrazovanja na PMF-u u Splitu te stječe status  metodičara likovne kulture. Živi u Supetru. Član je splitskog HULU-a , Foto kluba"Split"- Split, folklorne skupine "Ciciliona" - Supetar.


 


IZLOŽBE


 


Svibanj 2010. - Dioklecianovi podrumi, Split


Samostalna izložba "Kud plovi ovaj brod"


 


Studeni 2009. - 36. Splitski salon - Readymade rukotvorina fetiš igračka..., MKC i Akvarij Bačvice, Split


Skupna izložba


 


Srpanj 2009. - Galerija umjetnina Branislav Dešković, Bol


Samostalna izložba kamenih skulptura "Taktilnost"


 


Srpanj 2009. - Crkvica sv. Martina u Supetru


Skupna izložba tri mlada kipara: kula, na dnu mora, rupa


 


Ožujak 2009. - Salon Galić - Split


Samostalna izložba kamenih skulptura "Doživljaji"


 


Prosinac 2008. - Kripta crkve SV. PETRA u Beču


Skupna međunarodna izložba "jaslica"


 


Srpanj 2008. - Samostalna izložba skulpture


Galerija  CAPRA - Crkvica sv. Martina u Supetru


 


Svibanj 2008. - izložba studenata Umjetničke akademije Split,


Franjevačka galerija u Širokom Brijegu


 


2007. - Skupna izložba studenata "Pasionska baština" Zagreb


 


2007. - Skupna izložba studenata Umjetničke akademije "Godišnja produkcija - Split Dioklecianovi podrumi"


 


 


 


JAVNI RADOVI


 


Rujan 2007. - Međunarodna ljetna studentska kiparska škola "MONTRAKER"


Stalna postava (ACY MARINA) u gradu Vrsaru


-         Kamena skulptura "JATO"


 


Svibanj 2007. - Studentska kiparska kolonija Bol na Braču


Stalna postava šetnica prema Zlatnom ratu (Bol)


-         Kamena skulptura "ZVIR"Natrag
scroll to top