Nakon "Željezare" i "Salonita" ulični prosvjedi " />
Bračka revolucija u Nerežišćima - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Nakon "Željezare" i "Salonita" ulični prosvjedi i na otoku Braču. Donosimo pregled novosti iz Slobodne Dalmacije.


 

Zbog odlaska na prisilni godišnji odmor na koji ih je u ponedjeljak ujutro s teškom mukom poslao Slobodan Nigoević Berica, vlasnik nerežiškog poduzeća "Berica", 95 zaposlenika je doslovce okupiralo općinsko sjedište.

Iz njega ne misle izići sve dok im sada odsutni načelnik Lovre Kuščević ne da potpis na parcelacijski elaborat, korak koji vodi prema legalizaciji Beričine nove poslovne zgrade u nerežiškoj gospodarskoj zoni, a samim tim i povratku na njihova radna mjesta. 
Svi su zaposlenici kao jedan stali uz Bericu, za glavnog krivca velikog bračkog problema tereteći načelnika Kuščevića. On im, kažu, već mjesecima koči potpisivanje elaborata, a samim tim ih dovodi do potencijalnoga gubitka posla.


Pritisnut uza zid, Berica je reagirao slanjem radnika na prisilni odmor, koji su ogorčeni i uznemireni, neki i uplakani, kamionima tvrtke u ponedjeljak zatvorili sve prilaze sjedištu mjesta, i gospodarskoj zoni Nerežišće, te prekinuli glavni strujni vod u zoni.

Radnici traže hitan sastanak s načelnikom, koji je poručio kako je, zbog prethodno dogovorenih obveza, morao ići na put u Zagreb.

Pojašnjenje nije prihvaćeno, radnici najveće privatne tvrtke s otoka Brača poručuju kako iz Općine nemaju namjere izići sve dok načelnik ne stavi potpis na elaborat. Time bi Beričina zgrada u gospodarskoj zoni bila legalizirana, a radnici bi se vratili na posao.


- Ovo je strašno, muž i ja radimo u Berice, imamo kredit, dite od šest godina... I šta će sada jesti moje dite kada ostanemo oboje bez posla pitam se ja. Ali nećemo odustati, nigdi ne gremo, ostajemo tu do kraja. Načelnika smo čuli nakratko, spustio nam je slušalicu, nije njega briga za nas. Ali ne odustajemo, od Berice ne idemo nigdi - kaže Sanja Kuščević, koja nije skrivala suze zbog mogućeg odlaska na burzu rada.


- Uzeli smo stvar u ruke i krenuli u bitku za život. Dvanaest sam godina tu, i žena mi radi u firmi, plaća i svi ostali doprinosi nikada kasnili nisu, sve što je šef stvorio, stvorio je svojim rukama. Zato mu dajemo podršku i nećemo posustati dok Kuščević ne napravi što treba. Mjesecima čekamo samo taj potez da možemo mirno raditi, hraniti našu djecu, živjeti život - kaže Pere Kuščević, svojevrsni radnički vođa.

S njim se slažu svi prosvjednici, oboružani zviždaljkama, trubama, plakatima... te uz sirene velikih kamiona Nerežišće u ponedjeljak digli na noge. Načelnikove poruke kako će problem s njima pokušati riješiti na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća, sazvanoj za srijedu, dočekali su sa zvižducima.

Kažu da su spremni na dugo čekanje. Svakako, to je manji problem od onoga koji slijedi ako dospiju na burzu rada.


 


Stanko Štrba, otac četvero djece, kojemu i supruga tu radi, te kooperant Pave Vladilo, koji hranu i školu za petero djece zarađuje, kaže, na kamionu dobivenom od tvrtke "Berica". Prosvjednici su mobitelom razgovarali i sa županom Sanaderom, tražeći od njega pomoć.

Naveli su i kako dobro znaju da je načelnik na Općinskom vijeću otvoreno rekao da dok je on tu, Berica neće dobiti legalnost objekta. Opovrgnuli su i kako je Berica izbjegavao sastanke s načelnikom, a s parolama tipa "Lovre, vrati nam kruh", "Kako je počeo rat na mom otoku", "Prije 2 godine podstanar, danas u vili", pokušali su apelirati javnost za pomoć.


 


 


Nigoević: Dijeljenje otkaza je bila jedina solucija


- Nisam više mogao, dijeljenje otkaza je bila jedina solucija.


Ovo je moj kraj borbe s načelničkom stihijom. Stalno plaćam kazne, stalno me se goni, stalno tražim legalizaciju, čekam, molim, samo kako bih pošteno mogao raditi. Al´ Kuščević ne da.


- Nisam više u stanju. S potpisom na elaborat brzo bi se riješila sva potrebna dokumentacija, objekt bismo legalizirali, sve bi počelo opet funkcionirati. Uz ovakvog načelnika ovo više ne ide - kaže Slobodan Nigoević.


 


Kuščević: Neću popustiti pred ucjenama radnika


Načelnik Lovre Kuščević kaže kako nema ništa protiv davanja potpisa na parcelacijski elaborat, no tvrdi da će to napraviti tek kada s Nigoevićem dogovori sve pravne korake, sve u skladu sa zakonom. Tvrdi kako neće popustiti pred ucjenama radnika, pozivajući ih da se ne ponašaju kao topovsko meso, te da Nigoević nije došao na tri sazvana sastanka na kojima se trebalo iznaći rješenje problema.

Borba s hrvatskim kriminalom i korupcijom je došla i na Brač. Ovo je udar na glavu otočne korupcije. Ovo je i reakcija na rad državnih službi, državnog inspektorata, koji je najavio, kako sam čuo, zatvaranje njegova objekta bez dozvole. Mi smo napravili sve što treba, PPU, UPU i kompletnu projektnu dokumentaciju za zonu, kako bi Nigoevićevi i ostali objekti bili legalizirani i dobili dozvole za poslovanje - kaže načelnik Kuščević, tvrdeći da je Berica na općinskom zemljištu sagradio jednu zgradu koja je u punoj radnoj funkciji.


www.slobodnadalmacija.hr


Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ / Snimio Joško PONOŠ / CROPIXNatrag
scroll to top