Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar " />
Dodjela nagrada za Hrvatski otočni proizvod - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na prigodnoj će svečanosti u Supetru dodijeliti maketu i plaketu oznake - Hrvatski otočni proizvod.


 


Ministarstvo je početkom 2007. pokrenulo projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom "Hrvatski otočni proizvod" s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda.


Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, dodijelit će maketu i plaketu oznake "Hrvatski otočni proizvod" na prigodnoj svečanosti u petak, 27. studenoga, u "kompleksu Svpetrvs hoteli", u Supetru na Braču. I ove će se godine ova prestižna oznaka dodijeliti za 44 proizvoda i proizvodnih linija 22 proizvođača, čime se nakon tri godine možemo pohvaliti čitavim mozaikom od 97 proizvoda i proizvodnih linija koje je proizvelo 46 proizvođača s hrvatskih otoka.

Ovogodišnje oznake dobit će: vrhunska i kvalitetna vina otoka Hvara i Korčule, rakije i voćni i biljni likeri s Korčule, Lastova, Pelješca, Visa, Hvara, krčki i hvarski med, maslinovo ulje s Brača i Visa, narodne nošnje s otoka Prvića, suveniri od bračkog kamena, vunene torbe s Cresa, ulja za tijelo od aromatičnog bilja otoka Visa, viški i lastovski đemovi, rapski baškotin, prvinska hobotnica, inćuni i slane srdele s otoka Ugljana i Brača, paški sirevi i ovčja skuta, kapari s otoka Lastova, lavandino ulje i cvijet s Hvara, kao i brodić viški guc. Ministarstvo je početkom 2007. pokrenulo projekt vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom "Hrvatski otočni proizvod" s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Temeljni je cilj da se identificiraju i distribuiraju kvalitetni otočni proizvodi koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje i tako postati značajan izvozni brand.

Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije, čija razina kvalitete mora biti mjerljiva. Oni potječu s ograničenih otočnih lokaliteta i rade se u malim serijama. Odluku o dodjeli oznake donose neovisne tehničke komisije, čiji su članovi priznati hrvatski stručnjaci za relevantna područja, a konačnu odluku donosi Savjet projekta. Na ovaj događaj pozvani su župani, gradonačelnici i načelnici obalno-otočnih općina, Otočno vijeće, Savjet za dodjelu oznake "HOP", stručne komisije koje odlučuju o dodjeli oznake, predstavnici HGK, HOK, HTZ i ministarstava.


 


Izvor: www.ezadar.hrNatrag
scroll to top