Nakon kratke i teške bolesti umro Ilija Z" />
Umro Ilija Zovko - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Nakon kratke i teške bolesti umro Ilija Zovko. Dragi Ilija, možda jedan od svojih posljednjih nastupa odigrao je upravo u Selcima, ovo ljeto, 18. kolovoza.


 

Splitski glumac imotskih korijena Ilija Zovko preminuo je u ponedjeljak ju Kliničkom bolničkom centru Split nakon kratke i teške bolesti.


Zovko (68) je postao slavan izvedbom monodrame I dajem ti do znanja, autora Frane Jurića, a odigrao je 1500 puta.

U svom je glumačkom radu na samim počecima vodio amaterski kazališni Klub 19 u Imotskom. U Hrvatsko narodno kazalište Split prelazi 1978. godine gdje sredinom 90-tih godina postaje profesionalni član splitske drame.

Za svoj glumački rad osvajao je mnoge nagrade i priznanja, među kojima i na Marulićevim danima, Festivalu glumca u Vinkovcima i drugim kazališnim smotrama.

Ilija Zovko je prošle godine objavio knjigu Poker lišina u kojoj se nalaze četiri njegove drame, koje je također odigrao više stotina puta.

Pisao je i brojne šaljive komentare i humoreske, a od početka 90-tih godina ih je objavljivao na Hrvatskom radiju-Radiju Split u emisiji Kad se smijah tad i bijah.

"Otišao je glumac koji je svojom karizmom zadužio hrvatsko glumište, posebice svojim nezaboravnim izvedbama monodrama za koje je osvajao najviše nagrade. Svoju svestranost pokazao je i knjigom tekstova pod naslovom Poker lišina u kojoj su i njegove drame koje je odigrao više stotina puta.

Njegove dojmljive umjetničke interpretacije nagrađivane su na Marulićevim danima, Festivalu glumca u Vinkovcima te drugim kazališnim manifestacijama, čime je odano priznanje raskoši njegovog talenta", navodi se u brzojavu sućuti ministra kulture Bože Biškupića.


 


Izvor: www.net.hr HinaNatrag
scroll to top