Puna dva tjedna 128 metara dugi brod stoji nasuk" />
Posljednje putovanje Marka Pola - Općina Selca
Disable Preloader

Novosti

Puna dva tjedna 128 metara dugi brod stoji nasukan na stijenama uslijed izletavanja na otok Sit. Posljednje putovanje je ipak putovanje u rezaliste.


 

 


Stručnjaci predviđaju da će se Jadrolinijin brod sa Sita otisnuti na posljednju plovidbu, onu put rezališta gdje će ga se prodati u staro željezo. Odsukavanje će koštati milijun dolara.


Već puna dva tjedna 128 metara dugi brod stoji nasukan na stijenama, oštećenja koja su nastala uslijed izletavanja na otočić Sit golema su, te stručnjaci smatraju da mu više nema spasa.

Objašnjavaju da je zbog havarije brodu suspendirana svjedodžba klase potrebna za plovidbu, a ona mu ionako ističe u listopadu 2010. godine i teško bi je dobio bez velikih ulaganja da do nesreće nije ni došlo. Predviđaju da će se Marko Polo će se sa Sita otisnuti na posljednju plovidbu, onu put rezališta gdje će ga se prodati u staro željezo.


U staro željezo za 900 tisuća dolaraMilko Kronja, šibenski predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske i ITF inspektor, kaže da su pregledi kod starijih brodova rigorozni. Dodaje da bi Marko Polo, koji ima 36 godina, zahtjevao golema ulaganja za dobivanje klase. Ukoliko je izgubi, ostala bi mu mogućnost domaće plovidbe koja je potpuno neisplativa", pojasnio je Kronja za Novi list.

"Šteta. Jest star, ali bio je jako lijep brod. Ne znam što će biti s njim, ali, kada vidimo što se dogodilo, najvjerojatnije mu je ovo bila zadnja plovidba te će završiti u Aliaga rezalištu u Turskoj", kaže Kronja.

Procijenjuje da bi se za njega u rezalištu moglo dobiti oko 900 tisuća dolara. Kaže da se nekada mogla postići puno viša cijena, jer se po toni broda dobivalo 600-700 dolara, danas se kreću oko 200 dolara po toni broda. Marko Polo ima 4.750 tona.

A da se bliži krak putovanja Marka Pola govori i situacija oko odsukavanja s otočića Sita.

Naime, trajekt je na sitskim stijenama, greškom posade koja nije promijenila kurs, završio u noći 24. listopada, a akcija odsukavanja nije dala rezultata. Nakon što uspjeha nije imao Jadranski pomorski servis, u pomoć su pozvani nizozemski stručnjaci iz tvrtke Smit Salvage Roterdam.


Odsukavanje stoji milijun dolaraNapravljen je novi plan prema kojemu bi se hidrauličnim dizalicama i zračnim jastucima brod odignuo sa stijena, a potom tegljačima povukao u more, no usprkos najavama po kojima je akcija odsukavanja trebala biti odrađena još prije nekoliko dana, do danas se nije krenulo niti u nabavu opreme.

Razlog - novac. U Jadroliniji vlada potpuni muk te nisu Novom listu odgovorili na naš upit o sudbini Marka Pola..

U Jadranskom pomorskom servisu otkrili su razloge zašto je akcija stala

"Brod je nisko osiguran. Za sada sve stoji, jer mi nećemo ići u akciju odsukavanja dok se ne utvrdi tko će nam to platiti. Izrađen je detaljni plan spašavanja sa svim izračunima, tehničkim slikama, opremom. Većinu opreme možemo naručiti u našim škverovima, no nismo je naručili jer je moramo platiti po fakturi. Pa nećemo mi naručiti i platiti opremu, a da nam onda iz Jadrolinije i Croatia osiguranja kažu da ga ne trebamo niti spašavati jer im je skupo", izjavio je Aleksandar Maras, voditelj operative i osiguranja Jadranskog pomorskog servisa.

Maras kaže da je Marko Polo osiguran na četiri milijuna američkih dolara, a da samo akcija odsukavanja košta - milijun američkih dolara.

Kaže da je sporno u ovom trenutku nitko ne želi preuzeti odgovornost za plaćanje. U Jadranskom servisu očekuju da im se u ponedjeljak jave iz Jadrolinije i da se napokon sve sredi. Ako se i ugovori posao, trebat će još 10-15 dana dok se oprema naruči, stigne, montira i krene u odsukavanje.


 


Izvor http://www.net.hr/Natrag
scroll to top